Alinghi wint race 4 en zet America's Cup gelijkspel

Het Zwitserse Alinghi team controleerde van begin tot einde in de 8-10kn wind. Alinghi stuurman Ed Baird won in de prestart de rechtse kant van de lijn en had net ietsje meer snelheid toen hij van de lijn afkwam. Eigenlijk was het Dean Barker die niet even snel op speed kwam. Door boven de Kiwi’s te blijven, bleef Alinghi de controle houden over haar tegenstander.

Op het stuk naar de layline was duidelijk te zien dat beide teams aan elkaar gewaagd waren wat betrof boatspeed. Door een links shiftje klapte Alinghi eerst en NZL 92 kon niet anders dan zijn tegenstander naar de eerste boei te volgen. De verdediger ging daar als eerste 20sec voor ETNZ rond met een bear away set. De Kiwi’s pareerden met een gybe set, maar dat liep niet helemaal vlotjes daar de spi de bekende “zandloper look” vertoonde. Tijdens het moment dat NZL 92 de zandloper wegwerkte kon SUI 100 gijpen en zo aan de binnenzijde van haar tegenstander blijven.

Aan de gate betaalde Alinghi een dure prijs door voor de rechtse gate te opteren en erg laag te blijven zeilen. Je kon zien dat de zeilen invielen en hun speed ging duidelijk naar beneden. Hoewel de officiële delta 34sec bedroeg waren de Kiwi’s op dit moment veel dichter in afstand dan de tijd eigenlijk weergeeft.

Even leek het alsof Nieuw Zeeland terug gelijk stond met de Zwitsers, maar toen ze elkaar terug tegenkwamen in het midden van de race lag Alinghi nog steeds een paar bootlengtes voor. En toen begon het tacking duel. De Zwitsers verdedigden perfect en konden de tijd aan de boei op 25sec houden in hun voordeel.

Dean Barker deed nog een poging om een gybing duel aan te gaan, maar dit had echter geen impact op het Zwitserse team dat won met 30sec.

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: