WK Zeilen in Olympische klassen vanaf dinsdag 3 juli

52 Nederlanders uitgezonden naar WK

De leden Delta Lloyd Kernploeg bereiden zich voor op een cruciaal WK zeilen dat volgende week in Cascais van start gaat. Elke vier jaar, voorafgaand aan het jaar van de Olympische Spelen, varen alle elf Olympische klassen hun Wereldkampioenschap gelijktijdig en op dezelfde plaats. Dit jaar viel de eer aan het Portugese Cascais als locatie voor deze belangrijke graadmeter.

Kwalificatieprocedure

De beste Nederlander die eindigt bij de eerste acht deelnemers tijdens dit WK, kwalificeert zich automatisch voor het Pre-Olympische testevenement in augustus van dit jaar in Qindao. Aan die Pre Olympics mag maar een (1) team per land deelnemen.

Indien er Nederlandse teams zijn die een plaats bij de eerste drie op het WK halen, zich dus kwalificeren voor de Pre-Olympics en een plaats bij de eerste zes scoren in China zijn echte medaille kandidaten. Dezer topsporters krijgen vervolgens een beschermde status onderweg naar Beijing 2008 en zijn, bij vormbehoud, zeker van een ticket naar China.

Uiteraard is het ook mogelijk om een volle nominatie te varen op dit WK. Dat kan door een plaats bij de eerste vier landen en zeven deelnemers te scoren. Indien geen andere Nederlandse zeilers een vergelijkbaar resultaat behalen in de aanloop naar de Spelen en indien de sporter vormbehoud kan aantonen, dan is zo een topsporter ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2008 in China.

De leden van de Delta Lloyd Kernploeg zijn:

  • Casper Bouman (2-10-85) uit Den Haag op de RSX windsurfer. Bouman is de huidige Wereldkampioen en verdedigt zijn titel die hij vorig jaar in Italië veroverde.
  • Sven (02-12-87) en Kalle Coster (12-9-82) respectievelijk uit Uithoorn en Amsterdam in de heren 470 klasse. De broers wonnen dit jaar in januari het Noord Amerikaans Kampioenschap en werden vervolgens drie keer zesde in grote internationale series.
  • Marcelien de Koning (10-05-78) en Lobke Berkhout (11-11-80) uit Amsterdam in de dames 470 klasse. De Amsterdammers zijn tweevoudig wereldkampioen in 2005 en 2006 en verdedigen hun titel.
  • Pieter-Jan Postma (10-01-82) Ter Kappele in de Finn klasse. Postma is relatief nieuw in de Delta Lloyd Kernploeg. Hij nomineerde zich voor de Olympische Spelen op de Breitling Regatta in mei 2007 waar de Fries tweede werd.
  • Het succesvolle Nederlandse Yngling team. Ze werden 2de, 3de en 6de tijdens de Breitling Regatta in mei 2007.

Maar de Oranje ploeg is groter dan alleen de kernploeg. In totaal worden 52 Nederlanders uitgezonden naar dit Wereldkampioenschap. Er zijn ook de ‘Oranje zeilers’ uit het Volvo Talent Plan, de jeugdopleiding van het Nederlandse zeilen. De ogen zijn daar vooral gericht op de zeilsters in de Laser Radiaal zoals Marrit Bouwmeester en Gea Jutjens . Maar let ook op de heren in de Laser klasse zoals Rutger van Schaardenburg en Marc de Haas. In dit Volvo Talent plan zit ook het team van Lisa Westerhof en Merel Witteveen die uitkomen in de dames 470 klasse. Dit laatste team eindigde op de Breitling Regatta verassend voor het team van favorieten De Koning en Berkhout.

Daarnaast willen ook Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis dit WK gebruiken om een belangrijke stap te zetten richting kwalificatie voor Beijing 2008. Dit Nederlandse team in de Tornado klasse wordt ondersteund door Zwitserleven.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: