America's Cup race 5 - Drama aan boord van Team New Zealand

America's CupAlinghi klopt Team New Zealand met 19 seconden in één van de meest dramatische America's Cup races.

Kiwi stuurman Dean Barker zag Ed Baird (Alinghi) in de wind draaien voor een dial up, maar in plaats van mee te gaan viel Barker af en ging achter de spiegel van Alinghi en dwong zo de Zwitsers over de startlijn. Barker ging door met zijn spelletje en joeg Baird boven de comité boot waar Alinghi gedwongen was om heil te zoeken in de toeschouwervloot aan de rechtse kant van de startbox.

Vandaar uit hadden de Kiwi’s controle over de start waar ze Alinghi hoog boven de comité boot hielden. Juist voor het startschot klapte Alinghi weg met weinig snelheid waar ze het startschip langs bakboord passeerden, terwijl Team New Zealand met snelheid de lijn over ging. Barker klapte om Alinghi te schaduwen op rechts en even zag het er naar uit dat Alinghi onder de Nieuw Zeelanders door zou zeilen wanneer de voordeellijn terug op 0 kwam te staan.

Maar Team New Zealand vond de hogere versnelling aan boord en liet Alinghi de weg zien naar de rechtse layline. Eenmaal veilig in de rechtse hoek, klapte de Kiwi’s en lieten Alinghi de weg zien naar de eerste bovenwindse ton waar ze 12sec voorsprong hadden.

Team New Zealand voer slechts een paar minuten voor de wind wanneer het noodlot toe sloeg. Er was een klein gaatje in het voorlijk van de spi te zien en het voordek was al in de weer om te peelen toen de spi aan flarden ging. Door een communicatie probleempje ging de nieuwe spi naar omhoog nog voor dat die was aangeslagen waardoor die als een vlag voor de boot uitwaaide. Op het moment dat het team een derde spi klaar had, was Alinghi langs lij gevaren en was voor de Nieuw Zeelanders gegijpt en had zo de leiding over genomen.

De kiwi’s kregen de boel weer onder controle, maar aan de gate had Alinghi een gat geslagen van 26sec. SUI 100 had de rechtse boei genomen en Team New Zealand de linkse waardoor ze voor afzondering kozen. Wonderbaarlijk genoeg konden de Kiwi’s terugkomen tot op een paar bootlengtes, maar een tacking duel bracht de Team New Zealand terug tot op 24sec aan de bovenboei. NZL tactieker Terry Hutchinson opteerde voor een symmetrische spi (waarschijnlijk omdat al de asymmetrische spi’s opgebruikt waren?) en dit bleek niet echt een slechte beslissing te zijn, want het verschil slonk zienderogen. Maar Alinghi hield het hoofd koel en zette hun derde paaltje op het scorebord.

Alinghi moet er nu nog maar 2 winnen terwijl Team New Zealand er nog 3 te gaan heeft om de America’s Cup mee naar huis te nemen.

Foto © ACM 2007/Carlo Borlenghi

www.americascup.com

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: