AZAB 2007 - Lage Landen leiden

La Promesse nog steeds aan de kop van de vloot

Gisteren 5 juni, 4de wedstrijddag in de AZAB. De vloot verzeilde in een zone met beduidend lichtere wind, voor sommigen een zegen, voor anderen knarsetanden en wanhopig naar het windmetertje kijken.

“Maandagavond zagen we een enorme school dolfijnen, dat was fantastisch om die beesten bezig te zien,” vertelt Philippe Pilate, welbekend schipper van de GENERAL TAPIOCA, “en dinsdagochtend kruisten we twee grotere vissen, een soort grote dolfijn, maar we weten niet precies wat.” Het leven aan boord gaat verder zijn gewone gangetje: een laatavond gijpje om een beetje meer directe koers naar de Azoren te zeilen, loopt uit in een klimpartij om een losgeschoten val te gaan halen. Boven in de mast.

Er wordt ook werk gemaakt van een meteo-strategie, want een depressie die zich pal boven de Azoren nestelde gaat de vloot nog parten spelen: tegen het weekend zou zowat het hele gebied ten noordoosten van de Azoren te kampen krijgen met winstiltes, zodat het interessant wordt om nu meer westelijk te sturen, en via de noordrand van de depressie naar de finish te schuiven.

Het moraal der troepen aan boord van de GENERAL TAPIOCA blijft super: ze liggen op een mooie 9de positie overall (reële tijd), en vergrootten dinsdag de afstand op hun naaste achtervolgers (met hogere IRC-rating) bedraagt nu bijna 20 mijl. Gisterenavond om 22u00 meldde de GPS dat de rode halftonner zich op 45°00’78 N en 14°31’28 W bevond, op zowat 700 mijl van de finish in Ponta Delgada op de Azoren. Het lichte weer van gisteren speelt duidelijk in het voordeel van de relatief lichte halftonner, en was minder vriendelijk voor de Sweden Yachts 38, de Southerly 110 en de Westerly Oceanranger 38 die de GENERAL TAPIOCA in het klassement volgen.

Meer wedstrijdnieuws

Aan kop van vloot zeilt nog steeds de LA PROMESSE, hoewel de vooruitgang moeilijk blijkt. Deze ochtend blijkt ze wel wat meer wind te hebben (9,7 knots SOG). Ze wordt op de voet gevolgd door de JBELLINO (7,6 kn SOG deze ochtend), die volgens de organisatie het handicap-klassement aanvoert. De SAIL-ON haalt deze ochtend maar 5,9 knopen meer, maar ligt toch nog in derde positie overall. In de totaalrangschikking (Real Time) ligt ‘onze’ 30-voets halftonner op een mooie 9de plaats.

Voor de eerste plek in berekende tijd zouden wij op dit ogenblik eerder wedden op de CAVATINA, ene schip uit klasse 2 (rating 0,928) die haast zij-aan-zij ligt met de GENERAL TAPIOCA. Dat schip, een Granada 38 won vorig jaar de Round Ireland, en was in 2005 nog 2de in de Fastnet Race. Duidelijk uit het goede hout gesneden (voor een plastieken boot).

De wedstrijd volgen via uw pc

U kan hun belevenissen regelmatig volgen via ClubRacer.be (vaneigens!) en dagelijks via hun (Franstalige) blog http://generaltapiocaauxacores.lalibreblogs.be (sorry geen link wegens de vele spam op hun forum).

Elke avond rond 20u hebben we rechtstreeks telefonisch contact met GENERAL TAPIOCA. Zij die hun school-Frans een beetje oppoetsen lezen daar enkele minuten later hoe de Belgen het stellen.

www.azab.co.uk

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: