Calais Round Britain Race

Oefenpartij voor de Open 60's

Maar liefst 11 Open 60 schepen varen sinds vorige zondag een gezamenlijk oefenpartijtje rond wat algemeen als ‘de Engelse eilanden’ bestempeld wordt: die stukjes land waar al die vervelende ‘Engelse depressies’ van Frank Deboosere vandaan komen.

Bij de start in Calais zorgde de dikke mist (de erwtensoep van oma was er niets tegen) voor mystieke beelden: AIS en radars aan boord van de schepen maakten zware overuren, maar zorgden ervoor dat er geen aanvaringen te melden vielen. Gelukkig maar.

Geen klein bier overigens, dat deelnemersveld: de gloednieuwe (op een korte verschijning in de Route du Rhum na) DELTA DORE van Jérémie Beyou, de nog nagelnieuwere GENERALI (Yann Eliès), PRB (Vincent Riou) en VM MATERIAUX (Jean Le Cam), de TEMENOS van Dominique Wavre (al iets meer gerodeerd), de nieuwe CHEMINEES POUJOULAT van VELUX-kampioen Bernard Stamm (de oude VIRBAC – een Bruce Farr ontwerp) en dan nog wat oudere boten die als voornaamste doel het uitzeilen van de wedstrijd hebben. Daaronder de ROXY, met uitsluitend vrouwen aan boord, onder leiding van Figaro-product Samantha Davies.

Sinds de start heeft de wind zich nog niet echt van haar beste kant laten zien. De kern van een hogedrukgebied trekt tergend langzaam over de vloot heen (de kop van de vloot ligt nu ten westen van Ierland), en vooral tij-vensters en nachtelijke briesjes waren tot hiertoe bepalend voor het klassement. Dat wordt momenteel aangevoerd door de PRB, op de voet gevolgd door de VM MATERIAUX en de TEMENOS (op 4,3 mijl van nummer 1). Een dertigtal mijl verder volgt de rest van de vloot, aangevoerd door Bernard Stamm (die naar het schijnt nog maar enkele uren geslapen heeft en zich voor de rest uitsluitend over de weerkaarten buigt). De laatste in het klassement, de MAISONNEUVE, ligt maar 70 mijl achter op PRB. Alles nog vrij kort op elkaar dus.

De vooruitzichten voor de volgende 24 uur zijn niet erg hoopgevend: erg lichte wind uit het zuiden. Niet meteen waarop de schippers zaten te wachten. Hopelijk hebben de shore-teams voor voldoende mondvoorraad gezorgd, want nu al is duidelijk dat de wedstrijd langer zal duren dan eerst aangenomen.

www.calaisroundbritainrace.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: