ETNZ wint vierde race van de Louis Vuitton Cup finale

Nog 1 win verwijderd van de America's Cup

Emirates Team New Zealand won gisteren de vierde race van de Louis Vuitton Cup Finale en is nu nog maar 1 paaltje verwijderd van de America's Cup Match. Het was een lichtweer dagje in Valencia met 6 tot 9 knoopjes wind en een hoop bewolking die de seabreeze tegenhield.

Bij de start gingen beide schepen elk een andere kant uit, met de Italianen die op rechts het geluk gingen zoeken en de Nieuw Zeelanders naar links. Op een bepaald moment lagen beide teams iets meer dan een kilometer uit elkaar toen ze terug klapten en bij het treffen bleek dat de Italianen op rechts ferme winst hadden gemaakt. Luna Rossa lag bijna 4 bootlengtes voor. Maar, bij het volgende treffen hadden de kiwi’s hun schade al beperkt tot 40m, iets meer dan een bootlengte zeg maar. Luna Rossa klapte aan de lijkant van NZL 92, maar lag net niet dicht genoeg om vuile wind te geven. Met behulp van een klein shiftje van links, kwamen de Nieuw Zeelanders terug in de running en namen de leiding over.

Dean Barker leidde de Italianen tot over de rechtse layline, en wanneer ze klapten was het verschil enkele bootlengtes. ETNZ ging met 19sec voorsprong om de eerste boei. De Italianen probeerden aan te vallen met de ene gijp na de andere, maar de kiwi’s waren net ietsje beter in boathandeling en pareerden elke aanval. Die paar extra gijpjes bleken vrij duur te zijn, want aan de benedenton bedroeg het verschil 54sec. Een achterstand die ze niet meer konden goedmaken (op 2sec na) en Emirates Team New Zealand finishte 52sec voor Luna Rossa Challenge.

Foto © ACM 2007 / Carlo Borlenghi

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: