Emirates Team New Zealand wint Louis Vuitton Cup

Emirates Team New Zealand – Luna Rossa … 5-0!!!

Na ietwat uitstel vanwege de seabreeze die niet stabiel genoeg was, kon er toch gestart worden in 8kn Zuid Oosten wind. In de dial up tijdens de pre start kon Dean Barker (doordat beide schepen iets uit elkaar lagen) onder Luna Rossa door vallen. James Spithill kon niet tijdig reageren en zo won Barker de controle over de startbox.

Bij de start kozen de Nieuw Zeelanders voor de linkse kant van de lijn terwijl de Italianen voor de rechtse kant opteerden. Van het moment dat de Italianen weg klapten volgden de Kiwi’s om elke beweging van hen te schaduwen. Ze zeilden helemaal tot aan de rechtse layline.
Toen Luna Rossa terug klapte leek het alsof ze de controle over de Kiwi’s terug konden winnen, maar door de vuile wind van NZL 92 moest ITA 94 wegklappen.

Nieuw Zeeland leidde de race naar de bovenboei en ging met 20sec voorsprong om de eerste boei, zelfde tijd aan de gate waar de Italianen de Kiwi’s volgden op de rechtse ton. Voor de wind leken beide schepen aan elkaar gewaagd. Op het 2de aandewindse rak daagden de Italianen de Nieuw Zeelanders uit tot een tacking duel en sloegen er op een bepaald moment in om tot op een bootlengte terug te komen. Maar aan de bovenboei was het verschil terug 20sec. Met de tijd die niet aan de Italiaanse kant stond, probeerden ze nog om betere druk te vinden op links en gijpten weg. En het werkte nog ook, want het gat werd weer gedicht tot op een bootlengte. Maar het kwaad was geschied en Emirates Team New Zealand behaalde haar 5de paaltje op rij en wint de finale van de Louis Vuitton Cup.

Foto © ACM 2007 / Carlo Borlenghi

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: