America's Cup race 6

Amerca's CupAlinghi nog maar 1 win verwijderd van “The Old Mug”

In een spannende pre start zagen we hoe Ed Baird Dean Barker mee nam in een lange dial up. Na wat een eeuwigheid leek accelereerde Alinghi in een tack en Nieuw Zeeland viel af en kon voor Alinghi langs gijpen.

Beide schepen namen een mooie start met Alinghi parallel van Team New Zealand op rechts. In een lange slag waarin niemand echt een snelheidsvoordeel had kwamen ze dichter bij de layline waar het gevaar voor NZL 92 schuilde dat ze over de lijn geloodst zouden worden. Maar de kiwi’s konden hoger varen en Alinghi tot een overstag dwingen. Team New Zealand tactieker Terry Hutchinson wachtte nog even alvorens mee te klappen. Een kleine linkse shift gaf de Kiwi’s de lift die ze nodig hadden om de boei te halen en ging daar met 14sec winst voor Alinghi rond.

America's Cup race 6Voor de wind leek de Zwitserse boot zeer snel, ze deden er alles aan om de Nieuw Zeelanders voor de wind de loef af te steken. Maar dankzij de betere gijpen kon Team New Zealand zijn voorsprong behouden zij het slechts 11sec. De gate dan…, Alinghi koos voor de rechtse boei terwijl Team New Zealand 92 om de linkse was gegaan. Na een paar minuten klapte de Nieuw Zeelanders om hoger maar gelijk te liggen met de verdedigers. Even leek het alsof Alinghi zich in ‘the middle of nowhere’ had gepositioneerd, maar Brad Butterworth voelde blijkbaar zo’n speciaal ‘Butterworth shiftje’ en klapte… Deze beslissing resulteerde in een tacking duel waarin de Zwitsers terrein wonnen na elke overstag totdat ze de Kiwi’s dwongen naar lij te klappen.

De verdediger lag nu 16 seconden voor op de Nieuw Zeelanders en langzaam liepen ze nog meer uit. Terry Hutchinson haalde dan voor de wind een hoop gijpen uit de kast en sloeg erin om terug dichterbij te komen. De jacht ging door op praktisch het gehele down windse rak en Team New Zealand kon terug komen tot op slechts 2 bootlengtes. Maar dan liet Hutchinson NZL 92 naar rechts gijpen om te zien of er daar meer druk zat en om zo terug aan de leiding te kunnen komen. Maar het had niet mogen baten, Alinghi won en behaalde haar 4de overwinning met een delta van 28sec.

Geen races op zondag!

De volgende match staat genoteerd voor dinsdag namiddag waar de voorspellingen een stevige 15 knopen wind voorspellen. Klein detail, Grant dalton is op zondag 1/7 wel degelijk 50 geworden.

Team New Zealand lijdt zwaar verlies

De Zwitserse verdediger heeft de laatste 3 races op rij gewonnen en zo het 4-2 voordeel op zak. Nog 1 paaltje en Alinghi rijft haar eerste succesvolle verdediging van de Cup binnen. Voor Emirates Team New Zealand was zaterdag een zwaar verlies, de kiwi’s moeten nu de 3 opeenvolgende matchen winnen, willen ze de America’s Cup terug winnen.

www.americascup.com

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: