Flanders Regatta 2007 gestart!

Flanders RegattaDe negentiende editie van de Flanders Regatta is een klassieker op de zeilkalender in de regio. De drie organiserende Nieuwpoortse Jachtclubs zetten alweer hun beste beentje voor bij de organisatie van dit jeugdevenement bij uitstek. Meer dan 260 deelnemende teams uit 12 landen nemen deel in acht klassen.

Burgemeester Roland Crabbe en de voorzitter van de Nieuwpoortweek samen met de jachthavendirecteurs luidden de bel om de week voor geopend te verklaren. Gedurende vijf dagen zal een hevige strijd op het moeilijke vaarwater gestreden worden. Factoren als stroom en golven zijn voor vele jonge zeilers extra moeilijk maar als leerschool mag deze race niet ontbreken in een jonge zeilcarrière.

Op het parcours van de Watersportkring van de Luchtmacht vinden we de jongste armada van 116 optimisten met ruime delegaties uit ons land, Groot Brittanië, Ierland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Daarnaast ook een zeer grote groep Cadet zeilers met bijna vijftig eenheden. Helaas moest op de eerste dag gestreden worden met een wegvallende wind en moesten de gestarte manches afgebroken worden.

Op het parcours van de Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort strijden de Lasers, de Radials, de 4.7's en de Europe-klasse op het meest westelijke parcours maar ook deze hadden te kampen met een gebrek aan wind en kwamen snel naar binnen.

Op centrale parcours van VVW Nieuwpoort werden er voor de ruime groep 420's twee starts te geven. De eerste werd met succes gevaren maar tijdens de tweede had de helft van de vloot te kampen met de wegvallende wind en konden ze de tijdslimiet niet halen. Ook in de Splash klasse konden twee races afgewerkt worden maar ook hier speelde de wegvallende wind de zeilers parten maar faire wedstrijden waren het zeker. In de 420 klasse nemen de Britten onmiddellijk het commando maar ze kunnen weerwerk verwachten van het sterke veld met enkele Aussies.

De rest van de week belooft niet veel goeds tenzij je van heel veel wind houdt. Elke dag een beetje meer, op de eerste dagen met een lichte aflandige component maar later draaiend naar het westen en toenemend naar 5 tot 6 beaufort. Het wordt een slijtageslag deze week en de zwaarweerzeilers zullen kunnen smullen. Het doet plezier de coaches omringd door hun jonge atleten geconcentreerd bezig te zien voor de jonge atleten het water opgaan voor een lange zeildag. Wie zegt dat de jeugd flauw doet heeft de zeilertjes nog nooit bezig gezien.

Wij danken Luc Geirnaert van VVW Recrea voor het inzenden van dit bericht. Luc zal ons dagelijks berichten.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: