De Haan in het teken van de zeilslede 'Patin a Vela'

De grondleggers van het zeilslede zeilen in Vlaanderen gelauwerd door de vloot van Patins te De Haan.

Zo’n 40 jaar na de oprichting van een watersportclub aan het strand van De Haan rond de Catalaanse sportcatamaran “Patin a Vela”, komen de zeilers van dit opwindend brandingsvaartuig samen om - onder de vorm van een tweedaagse zeilregatta - hulde te brengen aan zij die het varen met deze boot aan onze kust introduceerden.

Patin blijft een buitenbeentje in de zeilsport

Hoewel reeds lang gekend aan de Catalaanse costas, was en blijft de Patin aan onze kust een buitenbeentje, en menig zeiler kijkt raar op als dit zeilvaartuig zonder roeren voorbij komt glijden.

De zeilslede, of patin a vela, is een houten catamaran zonder zwaarden nog roeren. Ontwikkeld uit een roeivlot dat de zwemmers begin 20° eeuw begeleidde voor de stranden van Barcelona, evolueerde de patin zich tot een heel gevoelige zeilcatamaran met een gewicht onder de 100 kg.

De ranke stijlvolle boot wordt nog steeds op traditionele wijze uit triplex gebouwd te Barcelona. Hij is heel snel opgetuigd en door één persoon gemakkelijk te hanteren. Door de afwezigheid van roeren, bepaalt de positie van het gewicht van de zeiler de te zeilen koers. De multipele trimmogelijkheden van het tuig maken van de patin een heel technisch doch eenvoudig vaartuig waarop zeilen een passionerend spel wordt.

Aan het strand van De Haan heeft de patin steeds door de jaren heen zijn fanatieke aanhangers gekend. Sinds 2000 organiseren de “patinairos”, zoals ze zich zelf noemen, de klasse-vereniging “nosepasa” wat staat voor North Sea vzw – asbl.

Patin Sailing Association

Door haar nauwe banden met de Spaanse vereniging van Patin zeilers, gaan er regelmatig Vlaamse Patin zeilers aan de Catalaanse en Spaanse wedstrijden deelnemen. “Onze zeilers halen nog lang niet het niveau van de beste Spaanse “patinairos””, aldus Gert Lerno, voorzitter van de nosepasa. “Maar onze resultaten verbeteren voortdurend. In Spanje heeft men dan ook het voordeel het hele jaar door te kunnen zeilen, en in lente en zomer kennen ze elk weekend een wedstrijd langs de Catalaanse kusten. Ook aan de baai van Cadiz, in Andaluzië, vormt er zich een belangrijke vloot die al ettelijke malen de Spaans Kampioen geleverd heeft.”

Patin afspraak: 11 tot 12 augustus 2007

Tijdens het weekend van 11 tot 12 augustus, worden zo’n 18 patins verwacht strijd te leveren voor de kust van De Haan. Na een eerste serie wedstrijden op zaterdag middag, volgt er die avond een feest waarop de in Catalonië woonachtige toenmalige secretaris naar wie het evenement genoemd wordt, Guido Depoorter, alsook andere “patinairos” van het eerste uur, gehuldigd worden. Ook de 16 jarige kleinzoon van Guido, Victor Depoorter, zal aanwezig zijn en deelnemen aan de wedstrijden. “Dit is nu zo fantastisch aan de patin : hij verenigt oud en jong, nieuwe en niet meer zo nieuwe boten : allen maken evenveel kans op de overwinning. Het enige wat telt is het gevoel voor de wind, golven en de patin.”

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: