101 jaar Cowes-Dinard-St Malo race

  • Author: Yan T.
    Date: do, 12/07/2007 - 09:29

Jens KuehneSOS wordt geboren

1906, Roll’s Royce wordt geregistreerd, “SOS” wordt een internationaal als noodsignaal erkend, William Kellogg vindt de Corn flakes uit en Cowes Dinard St Malo wordt voor de eerste keer georganiseerd.

Elke reden om een race mee te doen is een goede, dus als een race een eeuwtje oud/jong is gaan we d’r gewoon voor.

Record van 5u 23min!

“In den tijd van toen” waren er slechts 4 boten die mee streden voor dat paaltje (waarvan er toen maar 2 over de finish gingen), nu zijn dat er een 300 tal. Van klassieke jachten tot race jachten à la Volvo 70 zullen aan de start verschijnen om het record van 5u en 23 min en 33sec te verbreken.

JK = Jens KuehneBrian Thomson was de ‘krak’ die in 2002 met een gemiddelde van 25,60kn dit record op z’n naam zette met zijn 33 meter lange maxi catamaran Maiden 2. In een monohull staat het record op Jean Luc Van den Heede die er in 2004 12u 1min en 31sec over deed. 164 nautical mijltjes zullen overbrugd worden.

Goede voorbereiding Fastnet

Vele zien deze race als een goede voorbereiding op de Fastnet Race. Cowes Dinard St Malo is tevens de laatste kwalificatie voor de Fastnet Race waar bemanning en schip toch haar mijlen achter de naam moet hebben staan. De meeste boten die hier aan de start gaan verschijnen, zullen we dan ook terug zien in de befaamde race: “Om ter eerst rond die Ierse rots”.

Navigatie puzzel

Qua navigatie (6kn stroming en 12m getij verschil aan de Franse kant) en meteo gedoe beloofd het een leuk tripje te worden met een frontje van + 20kn dat in de nacht van vrijdag op zaterdag effe het kanaal doortrekt en voor een shift van…. euh, wacht even, ik ga hier niet alles verklappen eh... Maar we zullen zeker laten weten hoe het geweest is en wat er zoal gebeurd is. Hopelijk komen we nu aan mét een roer.

De Cowes-Dinard-St Malo race gaat nu vrijdag 13 juli van start.

www.rorc.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: