ClubRacer zetelt in jury HISWA zeilboot van het Jaar verkiezing 2008

 • Author: Ice
  Date: do, 12/07/2007 - 11:59
  Tags:

Tip voor jachtbouwers en importeurs aan het einde van dit bericht

Ja u leest het goed, de ClubRacer redactie werd onlangs benaderd door Rikkert Graat (Marketingmanager) en Lucette Bruinsma (Press officer) van HISWA RAI om te zetelen in de jury van de HISWA zeilboot van het Jaar verkiezing 2008.

Vele ClubRacer lezers zullen zich meteen afvragen: “wat heeft wedstrijdzeilen met zeiljachten nou met een zeilboot van het jaar verkiezing te maken?”

Veel, vertelt Rikker Graat ons in een inleidend gesprek.

Rikkert Graat:

“De markt van cruiser-racer zeiljachten stijgt exponentieel en heeft een belangrijke plaats in de zeiljachten markt ingenomen.”

“Voor deze zeiljachten zoeken we niet alleen specialisten in innovaties maar vinden wij ook dat de zeileigenschappen en handeling aan boord tijdens het zeilen een zeer belangrijke factor is geworden. En het is natuurlijk geen enkel probleem meer Belgen in de jury te hebben. De afzetmarkt van de Nederlandse jachtbouwers of importeurs in België is belangrijk voor ons. Hoe breder hoe beter.”

Voor we met ClubRacer.be in zee zijn gegaan met de zeilboot van het jaar verkiezing hebben we ons goed ingelicht en de ingewonnen informatie willen we voor onze lezers niet achterhouden. De beoordelingsprocedure was voor ons en belangrijk punt en heeft ons niet weerhouden van deelname.

De beoordelingsprocedure in het kort

De jury selecteert zelf de zeiljachten die zij in aanmerking vinden komen voor een eventuele nominatie.
Alle informatie over de door de juryleden geselecteerde boten wordt op een besloten gedeelte van de website hiswa.nl bij elkaar gebracht. De zeiljachten lijst met achtergrondinformatie die hier ontstaat, vormt het uitgangspunt voor de eerste jurybijeenkomst. Daar worden de zeiljachten bepaald die uitgenodigd worden voor de testdagen.

Eind oktober maakt HISWA RAI multimedia dan bekend welke zeilboten genomineerd zijn.

Bij de eindbeoordeling staan de volgende criteria centraal

 • Design
 • Constructie
 • Zeileigenschappen
 • Innovaties

ClubRacer.be heeft voor het luik “constructie” privaat botenbouwer Kees Versluys onder de arm genomen. We kennen Kees goed van het racecircuit en van zijn zelfbouw racejacht Wild Awake. Kees heeft ons meermaals geholpen wanneer we bootconstructie vragen hadden. Kees is in het dagelijks leven werkzaam als loods, regio Scheldemonden.

Welke zeiljachten kunnen meedingen?

De zeilboten en zeiljachten die de jury beoordeelt, dienen aan de volgende eisen te voldoen:

 • Minimale lengte van zeven meter
 • Naar een nieuw ontwerp
 • Gebouwd en op de markt gebracht in 2006 of 2007

Verder dienen de zeilboten en zeiljachten:

 • Uiterlijk 11 september in afgebouwde vorm in Nederland te zeilen te zijn
 • Indien genomineerd door de jury, op de door HISWA RAI multimedia nader te bepalen dagen ter beschikking gesteld te kunnen worden aan de jury voor het uitvoeren van zeiltesten op de Noordzee.
 • Verplicht gepresenteerd te kunnen worden op de HISWA 2008. (De ligplaats is gratis, transportkosten zijn voor rekening deelnemer. Indien de genomineerde boten reeds ingeschreven zijn voor de HISWA 2008, ontvangt de exposant een creditnota voor de genomineerde boot.)

Overigens kan de jury ook boten selecteren van jachtbouwers of importeurs die geen deelnemer aan de HISWA of HISWA te water zijn

(De boten die in voorgaande jaren genomineerd zijn voor de ‘HISWA Boot van het Jaar’ kunnen niet nogmaals meedingen naar de eretitel.)

Wat winnen de genomineerden?

Alle genomineerde boten krijgen een gratis ligplaats op de HISWA 2008. Middels banieren op de beurs en nadrukkelijke vermeldingen in diverse persberichten van HISWA 2008, kunnen de genomineerden rekenen op uitgebreide aandacht van het publiek en de media. Waar mogelijk worden in radio- en televisie-uitzendingen rondom de HISWA de genomineerde boten voor het voetlicht gebracht. De uiteindelijke winnaars ontvangen naast de eretitel, een trofee en een promotiepakket van stickers om zo een jaar lang kenbaar te kunnen maken dat hun boot is uitgeroepen tot ‘HISWA Boot van het Jaar 2008’.

Prijsuitreiking

De bekendmaking van de winnaars en prijsuitreiking vindt plaats tijdens de officiële opening van de HISWA 2008.

ClubRacer tip voor de jachtbouwers en zeilboten importeurs

Onbekend is onbemind is een factor die wel zoveel mogelijk willen uitsluiten. Denken jullie eraan om een sportief zeiljacht te willen laten meedingen voor de prijzen dan kan ik jullie alleen maar adviseren om de redactie van ClubRacer.be asap uit te nodigen voor pre-zeiltesten, dit mag zowel recratief als tijdens een zeilwedstrijd zijn. Wij komen aan boord met 1-2 personen.Makkelijk contact met ons opnemen doe je hier.

Het beoordelingsfomulier dat we moeten gebruiken kan je alvast onderaan dit bericht downloaden. Zo hebben de nieuwkomers een indicatie wat ons administratief instrument zal worden en ken je gelijk ook de beoordelingscriteria.

Over de HISWA boot van het Jaar verkiezing

HISWA RAI multimedia is initiatiefnemer van de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar. De verkiezing bestaat uit twee categorieën: motorboten en zeilboten. De uiteindelijke winnaars maken kans op een gratis ligplaats op de HISWA 2008 en profiteren van een golf aan vrije publiciteit.

Download hieronder het beoordelingsfomulier:

Labels

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: