EXTREME 40 - Basilica wint spannende iShares Cup Marseille

Terwijl Carolijn Brouwer, schipper van de Holmatro, bezig was aan een indrukwekkend WK Tornado in Cascais (POR), streek de iShares Cup in de Franse havenstad Marseille neer. Daar werd van 7 tot en met 9 juli om de punten gestreden.

Het was de tweede editie van het Europese circuit voor de Extreme 40’s, 40-voet catamarans. Team Basilica won overtuigend met tien zeges na vijftien races. Het Nederlandse Team Holmatro werd derde in deze tweede editie van de iShares Cup. De oranje boot neemt nu een tweede plek overall in.

De eerste dag van de iShares Cup begon met weinig wind voor de kust, maar de Fransen aan boord van ‘Groupama’ wisten genoeg druk te vinden en de dag af te sluiten met een eerste plaats. Zondags, dag twee, woei het wat harder en dat zorgde ook voor het nodige spektakel. De cats gaven een echte show weg met enorme acceleraties en het liften van een romp. De Extreme 40’s worden gevaren met een bemanning van 4 personen en er is telkens een ‘vijfde persoonspositie’ aan boord voor pers- of sponsorrelaties. Dat biedt hen een unieke gelegenheid om de wedstrijden van dichtbij te beleven.

Meer wind en spektakel

De competitie op dag twee met een bries tot 18 knopen en de korte banen zorgden voor spannende wedstrijden en wisselende uitslagen. Basilica was vaak als eerste bij de bovenboei, maar vooral Groupama en Holmatro zaten ze geregeld op de hielen. De Volvo Ocean Race met de Zweedse Göran Marström aan boord, liet zien wat sportiviteit betekent. Ze hadden pech en schade aan hun fok, maar zeilden toch nog een aantal rondes mee.

De laatste dag van de Cup begon met een grijze lucht en een weersverwachting van onweer en 20 knopen wind. Er kon nog van alles gebeuren in de uitslagen en het wedstrijdcomité wilde nog 6 wedstrijden varen om aan de 15 in totaal te komen. De voor deze carboncatamarans extreme zeilomstandigheden leverden veel actie op. Onder spinnaker dook menig team diep in de golven, maar niemand sloeg voorover om. De serie werd afgesloten met een finale race die dubbel telde. Basilica leek niet te verslaan met een hele rij eerste plaatsen, maar in race 14 bleek de Holmatro ze toch te snel af te zijn. De Nederlanders pakten de allerlaatste zege.

Holmatro Extreme 40Greg Homann van Team Holmatro vertelde met een grote glimlach:

“We hadden een fantastische zeildag. In deze boten gaat het erom dat je teamwork klopt en dat ging helemaal goed vandaag. Voor het grootste deel van de dag hadden we een rif in ons grootzeil gezet, maar het draaide om teamwork en de positie van de boot in het veld. Op een dag als vandaag, met veel wind, gaat het om instinct, overleven en hard werken. Super!”

Het iShares circuit gaat over drie weken verder van vrijdag 3 tot 5 augustus in Cowes en in september is de laatste iShares Cup op het IJ in Amsterdam.

Einduitslag iShares Cup Extreme 40 Sailing Series, Marseille na 15 races:

 1. Robert Greenhalgh, Team Basilica (Engeland) 153 punten
 2. Franck Cammas, Groupama (Frankrijk) 131 punten
 3. Andreas Hagara (Oostenrijk), Team Holmatro (Nederland), 126 punten
 4. Nick Moloney, Offshore Challenges Sailing Team (Engeland), 109 punten
 5. Stan Schreyer, Team Tommy Hilfiger (USA), 100 Punten
 6. Erik Filso Pedersen, Team Slam / ABN Amro, (Denemarken), 90 punten
 7. Göran Marström, Team Volvo Ocean Race (Zweden), 76 punten

iShares Cup overall

 1. Basilica
 2. Holmatro
 3. Groupama
 4. Volvo Ocean Race

www.teamholmatro.com

Labels

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: