WK zeilen - Zilver voor Pieter-Jan Postma

Pieter-Jan PostmaPieter-Jan Postma wint zilver in de strijd om de wereldkampioenschappen Finn.

De 25-jarige Fries eindigde voor de Portugese kust van Cascais in de Medal race op de derde plaats in de Finn klasse. In deze race kon Postma zijn leidende positie in het klassement niet vasthouden. Daardoor belandde hij op de tweede plaats in het eindklassement, kort achter de nieuwe Spaanse wereldkampioen Trujillo, die de Medal race won.

Van de tien finalisten hadden nog zeven zeilers kans op goud. Het was ongemeen spannend. Postma moest winnen om absoluut zeker te zijn van de wereldtitel. Bij andere klasseringen was hij afhankelijk van de resultaten van de concurrentie. Trujillo begon als tweede aan de medalrace, op één punt van Postma.

Pieter-Jan PostmaPieter-Jan PostmaDe Nederlander ging in de boeiende finale matig van start. Hij werkte zich echter goed naar voren en lag halverwege de strijd aan kop. In het tweede kruisrak moest hij evenwel Trujillo laten gaan. Ook de Zweed Daniël Birgmark was hem te snel af.

Postma zijn achterstand op Trujillo bij de laatste ronding van de bovenboei was ongeveer 20 seconden. De superfitte Fries had net niet genoeg aan zijn befaamde voordewindse eindsprint om de Spanjaard nog in te halen. Het scheelde op de finishlijn minder dan tien seconden. Het werd bijna een fotofinish met Birgmark, die al was uitgeschakeld in de strijd om de medailles, net voor Postma op de tweede plaats en achter de Spanjool.

Goud verloren of zilver gewonnen?

Na zijn gemiste kans op de wereldtitel kreeg Finnzeiler Pieter-Jan Postma woensdag in Cascais het klassieke sportdilemma voorgelegd. Goud verloren of zilver gewonnen? De 25-jarige Fries hoefde geen seconde na te denken. "Zilver gewonnen. Absoluut", antwoordde hij glunderend.

Toch was er kort na de finish van de enerverende medalrace, waaraan hij als koploper begon en waarin hij als derde eindigde, heel even iets van teleurstelling te zien bij Postma. Toegejuicht door een flink aantal supporters ging hij luttele seconden later echter volledig uit zijn dak. Met een salto achterover sprong de vrolijke krachtpatser in het water waarna zijn bootje kantelde. Het maakte hem allemaal niets meer uit. "Ik ben echt superblij met mijn tweede plaats."

Foto © PTVela2007/SM_JFF

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: