Ecover 650 weer te water na harde confrontatie met een vissersschip

De boot is weer "ready to go zegt Peter

Peter Laureyssens is terug in bekend water: in Locmiqmuélic (de voorhaven van Lorient). Hij is klaar voor de Open Sail aanbrengwedstrijd naar Port Bourgenay, 120 zeemijlen meer naar het oosten, aan de Bretoense zuidkust. Ook letterlijk is de boot weer te water. Na een harde confrontatie met een vissersschip, is de Ecover 650 weer helemaal klaar voor het snellere werk.

Tien dagen geleden is de Ecover 650 aangevaren door een visser bij de overtocht van Douarnenez naar Lorient. Het was nacht en de zichtbaarheid was beperkt door mist. In feite was een stukje van de romp boven de waterlijn gedélamineerd. De werf heeft de buil in het koolstof helemaal uitgefreesd en uiterst vakkundig gelamineerd. De boot is in een ijltempo weer te water gelaten en is ‘ready to go’, zegt Peter. Hij is nog een revanche schuldig, ook aan zijn ex-scheepsmaatje Isabelle Joschke, want de beruchte Mini Fastnet in juni werd op een uur voor de start alsnog afgelast. Er zou zoveel golfslag hebben gestaan dat de boten van de radar van de kustwacht verdwenen.

Maar nu eerst een kleine koers: voluit de Open Sail Simrad B&G. In Transat-termen een grote sprint. Peter kijkt toch weer aan tegen de concurrentie van Yves Le Blevec (Actual) en Adrien Hardy (Brossard). In totaal nemen 70 boten deel. Omdat er veel meer kandidaten zijn dan beschikbare plaatsen, schreef de Mini klasse een richtlijn uit die ‘zwart deelnemen’ aan gelijk welke wedstrijd ontmoedigt. De race buiten wedstrijd meevaren, staat gelijk aan schorsing.

De meteo geeft voor het volgende weekend rustige weersomstandigheden voor zaterdag, maar aanwakkerend op zondag. Ruimend van noordwest over noord tot uiteindelijk zuidwest.

Voor Peter Laureyssens een kwestie van de spieren los te gooien want het weekend daarop volgt een belangrijke race die hij solo gaat varen.

Op 22 juli start de Transgascogne, 550 zeemijlen non-stop tussen Port Bourgenay – Santander (Cantabrië, Spanje) en terug.

Op 21 juli is er een proloog voor de Bretoense kust. Op 28 juli start de terugetappe –Santander – Port Bourgenay. 550 zeemijlen heen en weer over de Golf van Biskaje waar het in dit seizoen kan blakken of kan blazen. Waarbij de blakte natuurlijk staat voor absolute windstilte.

Foto © Mark Meulemans - Vision-Art

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: