Tour de France à la Voile: De Langste etappe

  • Author: Ice
    Date: vr, 13/07/2007 - 10:44

NOUVELLE CALEDONIEEven terug naar de vorige wedstrijddag in Brest, toen ‘onze’ Mumm gesandwiched werd tussen twee andere (natuurlijk Franse) boten: Laurent Declercq mocht met ene tevreden gezicht de protestkamer verlaten, want zowel de NOUVELLE CALEDONIE als de PERPIGNAN MEDITERRANNEE kregen een DSQ toebedeeld.

De technische assistentie van de Tour en het eigen team hebben tot vroeg in de ochtend gewerkt om alles klaar te krijgen. Om 11 uur woensdag, het uur dat de Mumms de haven verlieten, was alles nog niet klaar. Het wedstrijdcomité is zo vriendelijk geweest om de uitstelvlag te hijsen totdat onze jongens klaar waren. Een mooi gebaar!

Algen ontwijken & gijpen oefenen

Om 12u14 precies werd de start van de 185 mijl lange etappe naar Port Bourguenay gegeven, en tot eenieders verbazing, niet in het minst op de T-SERVICE BRUSSEL enz, lagen ze bij het eerste merkteken op een 13de plek. Drie uur later, bij de tussenstand aan de Pointe du Raz, ligt de vloot nog steeds erg gegroepeerd, onze Brusselse Mumm passeert als 14de, een plek die ze vasthouden tot 20u aan het volgende merkteken bij de Pointe de Penmarc’h. Ze waren blijkbaar in vorm.

De hele nacht zeilde de vloot door, en bij de eerste positieopname ‘s ochtends bij het eiland Yeu, liggen onze Belgen pas 26ste. Wat is er gebeurd? Algen, en een uit de hand gelopen gijp. Zo simpel is dat, en als de vloot dicht bij elkaar ligt, dan betaal je dat met vele plaatsen. Spijtig.

Vandaag staan er een drietal indewindse banen op het programma in Port Bourguenay, waarna de vloot verder zuidwaarts trekt.

Meer info: Tour de France à la Voile

Foto © Jean-Marie Liot/ TFV07

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: