Team Boskalis Europees Kampioen Formule 18 catamaranzeilen

Team BoskalisOp vrijdag 13 juli 2007 werd Team Boskalis Heemskerk/Tentij (regio Den Haag) Europees Kampioen Formule 18 catamaranzeilen. Op het Italiaanse Comomeer wisten zij met hun Nacra Infusion en een constante reeks de concurrentie op 22 punten achterstand te zetten.

Het tweede Boskalis-team Larsen/Dubbeldam (Den Haag) zakte dankzij een moeizame slotdag naar de twaalfde plaats overall. Het zilver ging naar de Britten Styles/Crawford (GBR), gevolgd door Mourniac/Citeau (FRA). In totaal voeren de deelnemers veertien races.

Op de laatste dag voer de gold fleet nog eens vier races. De windsterkte liep op van zwak tot ongeveer 18 knopen met veel draaiingen. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij sloegen daarin hun finale slag met een score van 4-3-2-3.

Tentij:“Vooral in het begin van de week hebben we met de Britten gevochten, maar vandaag wisten we na twee wedstrijden dat het kampioenschap erin zat. Zij finishten namelijk slecht.”

Voor de 19-jarige Tentij is het zijn eerste jaar in de F18. Hij vormt normaliter een duo met Stefan Dubbeldam, maar vaart dit seizoen in het kader van de Nacra Master Class met leermeester Mischa Heemskerk. Heemskerk was al eerder Europees Kampioen Hobie Tiger en derde op het EK Tornado.

Tentij kon vrijdagavond zijn geluk niet op: “Dit is ongelofelijk. Het is niet te beschrijven. Ik ben echt blij. We hebben hier zo lekker gevaren. Ik moest me hard concentreren op de schootvoering. Het is hier nogal smal, waardoor er door de vele boten rare golven ontstaan. Je moet dan ook nog op de concurrentie letten en op de shifts, want de wind draait hier als een dolle. Het is gelukt…mijn jaar kan echt niet meer stuk.”

Tactisch uitdagend

“Wij hebben het vandaag steeds bij de start weggegeven”, verklaarde Dubbeldam hun val buiten de toptien. “Het was echt een baan waarop je goed weg moest zijn. Je moest ook links op de baan zijn in plaats van rechts, zoals de rest van het kampioenschap. Wij begrepen er allebei even niets van. Dit hele EK was tactisch uitdagend. Qua condities hebben we van alles wat gehad.” Volgens de 19-jarige stuurman in wording, hij bemant nu voor Gunnar Larsen met de bedoeling het roer in een later stadium weer over te nemen, was het een zware vloot. “Je moest zeker twee minuten voor de start op de lijn liggen. Je kon je redelijk naar voren zeilen, maar dat was wel lastig.”

Ook Dubbeldam kijkt tevreden terug op zijn eerste EK in de F18: “Het is natuurlijk jammer van die laatste races, maar ik heb veel geleerd.”

Top 5 EK F18 2007:

  1. NED – Heemskerk/Tentij, Nacra Infusion (27 punten)
  2. GBR – Styles/Crawford, Nacra Infusion (49 punten)
  3. FRA – Mourniac/Citea, Hobie Tiger (53 punten)
  4. AUS – Goodall/Goodall, Capricorn (77 punten)
  5. FRA – Vaireaux/Petit, Hobie Tiger (88 punten

www.teamboskalis.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: