WK zeilen: De Koning en Berkhout drie keer Wereldkampioen op rij

WK zeilen - De Koning en BerkhoutHistorisch zeilresultaat voor Nederland

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout veroveren in Cascais de derde wereldtitel op rij in de Olympische 470-klasse.De Amsterdammers hadden een ruime voorsprong op punten voorafgaand aan de finale en eindigden in de allesbeslissende Medal race op de vierde plaats. Dat was ruim voldoende om de eerste plaats in het klassement vast te houden. Daarmee scoorden ze unieke zeilhattrick.

De Nederlanders mochten op de nummer twee, het Franse duo Petitjean en Douroux, zelfs nog vijf plaatsen verspelen. Het Nederlandse tweetal verdedigde hun rivaal door continu tussen de Fransen en de volgende boei te zeilen. Toen het Franse koppel halverwege de medalrace in de achterhoede verzeild raakte, konden De Koning en Berkhout de finale rustig uitvaren.

Koning en Berkhout wereldkampioen zeilenBerkhout grijnsde al van oor tot oor in het laatste kruisrak. Op dat moment waren ze al zeker van hun unieke prestatie. Na het passeren van de eindstreep sprongen beiden dol van vreugde in het water. Hun bootje ging over de kop.

Het duo was oppermachtig en eindigden bij de WK in Cascais niet lager dan de vierde plaats. Vijf van de tien races wist het superieure tweetal te winnen.

De drievoudige zeilwereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout gaan hun hattrick in de 470-klasse vrijdagavond flink vieren. “We gaan dansen. De hele nacht,” zei het uitgelaten duo na de geslaagde trilogie in Cascais.

Dansen deden de twee topzeilsters ook al kort na afloop van de laatste race op de onderkant van hun boot welteverstaan. “Ja, we wilden toch iets speciaals doen. Dit leek me wel leuk,” lachte Berkhout (26).

Koning Beatrix feliciteert met gelukwensen

Direct na het behalen van hun derde wereldtitel op rij kregen de Oranje zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout al het gebruikelijke telegram van de Koningin in hun handen gedrukt. "Ik wens u beiden van harte geluk met uw derde wereldtitel in de 470-klasse. Alweer een geweldige prestatie!". Aldus getekend door: Beatrix.

Broers Coster winnen zilver op WK 470

Sven en Kalle CosterSven en Kalle Coster wonnen in Cascais het zilver in de finale van de wereldkampioenschappen zeilen.

Het 470-duo kwam op 13 juli in de afsluitende medalrace als zesde binnen. Dat was voldoende om de zilveren positie in het klassement te behouden. Het goud was voor de Australiërs Wilmot en Page.

Nederland heeft hiermee een historisch zeilresultaat behaald. Nooit eerder won Oranje in één jaar bij afzonderlijke WK’s of bij de gezamenlijke WK in het voor-olympische jaar vier medailles.

Een overzicht van de WK zeilen 2007 medailles voor Nederland:

  • Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, goud in de dames 470 klasse
  • Sven en Kalle Coster, zilver in de heren 470 klasse
  • Pieter-Jan Postma, zilver in de Finn klasse
  • Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis, brons in de Tornado klasse

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: