Cowes Dinard St Malo race

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 16/07/2007 - 10:30

Cowes Dinard St Malo raceVrijdag den 13de, lap dat moest er dan nog eens bijkomen… Het is een miezerige dag en daar we deze nacht pas zijn toegekomen in Hamble hebben we niet veel geslapen. De mist trekt een beetje op en zet zich om in zo van die miezerige regen. Er zijn 197 boten die zich voor de Royal Yacht Squadron verzamelen.

Het was een vrij eenvoudige race met een start in Westelijke richting. 2 klapjes in de Solent (waar de Volvo 60 Pindar even aan de grond ging), dan ver genoeg Westelijk varen tot de voorspelde shift kwam aanzetten, vervolgens overstag gaan en in één keer naar St Malo knallen.

Onderweg kreeg je te maken met een frontje waar 25 à 30kn wind in zat met wat proper water om het zout weg te spoelen (bij ons 4 man zeeziek waardoor dat de lijkant van de boot met tomatensoep en Snickers versierd werd).

Tevens hebben we 5 zeilwissels gedaan daar waar het nodig was om zo weinig mogelijk speed te verliezen. En om tien na vijf s'morgens zijn we dan als 6de boot over de finish gegaan. Het was wel even zoeken daar de finishlijn gemarkeerd was door een finish schip en een kardinaal boei welke niet verlicht was, maar bon, dat houdt het spannend. Dan even in St Malo croissantjes gaan halen en terug rustig richting Cowes gevaren en mijn weekend zat erop.

In class super zero won de Farr 52 “Bear of Britain” van het Windward Sailing syndicaat. De Nederlandse Formidable van Piet Vroon wordt knap 3de (én 2de overall in real time) voor de 2 Volvo 60’s in die zelfde klasse.

Wij (class zero) hebben 35 boten in de klasse en de boot van UNICEF is bij ons de enige die de finish niet zal halen. De handicap winnaar in onze klasse is de 44.7 Courier du Coeur van Gery Trentesaux, de eerste boot over de finish was de Marten 46 “Yani” van Bob Swann gevolgd door deze eigenste reporter op de Sjambok.

Class 1: 46 boten aan de start, waarvan er 44 finishen. De Reflex 38 “Puma Logic” van Phillipe Falle wint hier in gecorrigeerde tijd met slechts 4 sec van Pen Azen, de J122 van Philippe Delaporte.

Class 2 heeft 58 startende boten die 20min na class 3 richting Needles gaan. Ook in deze klasse zijn er een 5tal boten die de finish niet zullen halen. In deze klasse vinden we de Windsome van Harry Heist die vorig jaar Cowes week nog op een vrij dominante manier won. In deze offshore doet de Windsome het minder goed, maar zit met zijn 32ste plaats toch nog in het midden van zijn klasse. Noemenswaardig is ook de Sun Fast 37 “Zebedee” van Bill Howard (Billy voor de vrienden) die zaterdag avond om 22:23u finishte en zo het langst in race is geweest.

Om 09u startte de 49 boten tellende vloot van class 3 waarvan er 11 niet zullen aankomen. De J122 China Blue van Marc Noel is degene die hier met de 100 punten gaat lopen.

Courieur du Coeur overall winnaar

In het overall klassement wint de Franse Courieur du Coeur die we eerder dit jaar al het IRC kampioenschap en Spi Ouest France zagen winnen. De eerste monohull die finishte was de Open 60 Artemis om 04:21:57 net geen 2 minuten voor de Formidable. Van de 197 boten zijn er 178 gefinisht, 19 boten keerden er weer omwille van materiaal pech of zeeziekte.

www.rorc.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: