Ecover 650 wint de Open Sail Simrad B&G

Ecover 650 Open SailPeter Laureyssens heeft gisteren de race tussen Lorient en Port Bourgenay gewonnen met bijna een uur voorsprong op de tweede, de Sloveen Kristian Hajnsek op Adria Mobil. Ook Laureyssens' gedoodverfde concurrent Yves Le Blevec op Actual bleef ver achter: vijfde.

“Het was een ronduit schitterende race,” zegt Peter die voor de gelegenheid de 18 jarige Française Claire Ferchaud als bemanning had laten inschepen op de Ecover 650.

De race moest ‘double handed’ gevaren worden. Claire komt uit La Rochelle en heeft een Franse kampioenstitel in de Optimistklasse. Vanuit de eenheidsklassenwereld maakt ze in één klap de grote spong naar de 650 klasse. “Een gedroomde bemanning,“ oordeelt Peter. “Zelden zo een goede coördinatie meegemaakt. De manoeuvres liepen als vanzelf. En dat voor iemand die deze klasse gewoon eens wou uitproberen.”

Maar wat is vanzelf, natuurlijk? In de nacht van zaterdag 14 juli op zondag 15 juli is de kop van de vloot, die de Ecover 650 leidde, tussen Belle Ile en Ile de Yeu overvallen door drie kolossale onweders. Laureyssens: “je ziet het al urenlang bliksemen en je voelt het wel dichterbij komen. Maar het traject van een onweer wordt bepaald door de wind in zeer hoge regionen, dus weet je niet wat er gaat gebeuren. We zeilden met 5 tot 10 knopen wind tot plots de stoten van over de vijfendertig knopen wind ons overvielen. De Ecover 650 is dan onder vol tuig volledig plat geslagen, met de masttop in het water. Dan ruim je alles op en nadat de vlaag voorbij is vertrek je weer. Tot de volgende windstoot volgt. We hebben ook hagel gehad, harde knikkerbollen. Die worden dan tegen zestig kilometer per uur in je gezicht geblazen, dat valt niet mee. De hele boot lag vol ijs.”

Toch slaagde Laureyssens er met zijn ‘co-skippeuze’ erin om de leiding te behouden en zelfs verder uit te bouwen. “Je bent in wedstrijd, niet op een croisiére. Dus zet je alle zeilen bij en zorg je ervoor dat je steeds de hoogste snelheid kan halen.” zegt Peter beslist.

In het begin was het een voorspeld gevecht met Actual (Yves Le Blevec) en Brossard (Adrien Hardy), maar de Ecover 650 opteerde om Belle Ile langs de zeekant te passeren, terwijl de anderen tussen het eiland en het vasteland zijn gegaan. De tandem Laureyssens – Ferchaud hebben daar hun voordeelkaart gespeeld. En niet meer uit handen gegeven.

Na de andere podiumplaatsen is deze eerste overwinning van het seizoen een fikse opsteker voor Peter, op enkele weken voor de start van de Transat 650. “Alle eer gaat naar de werf die de herstelling heeft uitgevoerd na de aanvaring met de visser,” vindt Laureyssens.

Volgende zaterdag neemt hij de start in de Transgascogne, een race tussen Port Bourgenay naar Santander (Spanje) en terug. Laureyssens is dan weer solo op zijn Ecover 650.

Foto's © Open Sail

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: