Tour de France à la Voile

  • Author: entityone
    Date: di, 17/07/2007 - 11:52

Tour de France à la VoileEinde van het Atlantisch hoofdstuk

Zondagavond laat kwamen de 30 Mumm’s aan in het Franse Royan, waar het talrijk opgekomen publiek de boten aan het havenhoofd stond op te wachten.

Op het moment dat de Belgische Mumm 30 binnen zeilde, bleek het dat er zowaar landgenoten tussen stonden!

Het 64-mijl lange parcours tussen Port Bourguenay en Royan werd door de wedstrijdvloot in 11-12 uur tijd afgewerkt: bij soms 15 tot 18 en zelfs pieken van 20 knopen wind glijdt een Mumm 30 moeiteloos door het water... De spitrimmers hebben hun handen meer dan vol gehad, maar ook de navigatie-cel mocht watertanden om bij het invaren van de monding van de Gironde de juiste stromingen op te zoeken. De deelnemers uit Tahiti deden dat wonderwel het beste, en eindigden met meer dan 3 minuten voorsprong op de grote kleppers uit Marseille, Toulon en Parijs.

Loterij-banen

De Belgische Mumm 30 lag om 18u30, bij het invaren van de Gironde nog op een 25ste plek, maar na een korte strijd klommen onze landgenoten nog 2 plaatsen. Ze lagen zij aan zij met 4 andere schepen, en wisten toch het laken naar zich toe te trekken. Enige minpunt: de kleine spinnaker liep grote averij op, en als je om 21u15 de haven binnenloopt, om dan de volgende dag om 10u15 weer te vertrekken, dan weet u dat er geen zeilmaker gevonden werd om de flarden weer aan elkaar te zetten...

Op maandag stond er in Royan twee indewindse banen op het programma, maar als je het verloop van de eerste wedstrijd bekijkt, dan kunnen we beter spreken van een loterij-baan: de zwakke wind en erg sterke (4 knopen!) stroming zorgde ervoor dat de posities bij elke boei totaal verschillend waren. Zo zeilde de Nederlandse VANUDEN TU DELFT in het begin achteraan, bij de finish lagen ze plots 10de. Schitterende uitslag, en goed voor het moreel der troepen...

Onze jongens hadden minder geluk met het spelen met de wispelturige wind en stroming: na een goede 19de plek aan de laatste bovenwindse ton dreven ze pas als 27ste over de finishlijn. Daarna zakte de wind verder, en werd de stroming nog sterker, wat de wedstrijdleiding noodzaakte om de tweede manche uit te stellen tot een latere datum.

En nu dwars door Frankrijk

Vandaag wordt de vloot klaargezet voor transport dwars door Frankrijk naar de Middellandse Zee. Een hele organisatie, want op 30 schepen de mast eraf halen, 30 schepen uit het water hijsen en op de trailer zetten, dat doe je niet in één voormiddag. Gelukkig heeft de Tour-organisatie de nodige ervaring om alles in goede banen te leiden.

In Saint-Cyprien staan op vrijdag en zaterdag telkens twee manches op het programma. In het algemeen klassement staan de gedoodverfde favorieten ILE DE FRANCE en TOULON PROVENCE nek aan nek, met een verschil van slechts 2,25 punten. Dat wordt daar nog best spannend.

Meer informatie: Tour de France à la Voile

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: