GROUPAMA 3 op zeilrecord jacht

Groupama zeilrecordFranck Cammas en zijn bende begonnen op 19 juli om 18u02 55 UTC aan hun poging om het transatlantisch record zeilrecord te verbeteren.

De ongeveer 3000-mijl lange tocht zal de GROUPAMA 3 in een zo recht mogelijke lijn van New York (Ambroise Lighthouse), langsheen Newfoundland naar de Lizard Point in het zuidelijkste puntje van Engeland brengen.

De recordtijd die ze moeten verbeteren bedraagt 4d 8u 23m en 54s, en werd in 2006 gevestigd door Bruno Peyron en de mannan van de ORANGE 2. Deze tijd, dat staat nu al vast, is een dijk van een record, en niet enkel je boot en bemanning moeten al uit het juiste hout gesneden zijn, de wind moet ook meezitten.

En daar wringt het schoentje voor de GROUPAMA: ze wachten al wekenlang op een juist venster (de juiste condities moeten aanwezig zijn), en het venster dat zich nu aandient is het laatst mogelijke, en niet echt optimaal. De GROUPAMA zal heel wat moeten afkruisen, en daardoor een langere route dan de ORANGE varen.

Elke dag 800 mijl...

Groupama zeilen

“Eigenlijk moeten we elke dag het 24-uurs record verbeteren”, geeft schipper Frank Cammas toe: “Het wordt moeilijk, maar langer wachten was uitgesloten.” De eerste twee dagen zou de wind nog ‘te doen’ zijn, maar ergens halverwege zouden ze te maken krijgen met iets zwaarder condities van om en bij de 40-45 knopen. Eens benieuwd hoe de maxi-trimaran daarop gaat reageren.

Om het record te verbeteren moet de GROUPAMA bij de Lizard Point zijn op dinsdag 24 juli, om 2u 27m 49s UTC.

We houden jullie op de hoogte.

www.cammas-groupama.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: