Transgascogne van start dit weekend

Transgascogne zeilenTachtig Transat 650 boten aan de start van de dit weekend, de laatste grote race voor de start van de werkelijke Transat 650.

Peter Laureyssens is er redelijk gerust in. Een kwestie van een rode draad te vinden in het grillige weerverloop, zegt hij, en dan alles geven. De overwinning in de Open Sail van vorige week heeft zijn zelfvertrouwen duidelijk geboost. Deze race is de ultieme test qua lange afstandsracen. Een kolfje naar Peters' hand.

De Transgascogne is zowat de ultieme test voor de start van de overtocht van de Grote Plas die de Atlantische oceaan is. Zowel de boten, de uitrusting als de zeilers staan voor een niet te onderschatten prestatie: 330 zeemijlen over de Golf Van Biskaje heen en 220 zeemijlen terug.

Vooral het weer kan de zeilers hier parten spelen. Fritz Buyl schetst twee weersopties langs de Bretoense kust: eentje met redelijke wind uit het westen tot zuidwesten. En eentje waar de paringsdans van depressietjes met een hogedrukwig in het voordeel van de zeilers uitdraait: de wind zou naar het noorden ruimen en de racers over de Golf doen spuiten.

“Het varieert voortdurend,” zegt Peter, gisteren voorspelden de organisatoren nog dat alle wind zou wegvallen. Nu zeggen ze dat we storm -35 knopen wind- mogen verwachten uit het westen.”
Peter zeilt solo, terwijl sommige andere deelnemers in duo varen. Maar de belangrijkste concurrenten van de Ecover 650 die zich ook voor de grote race van september-oktober opmaken, zullen ook alleen varen.

Vandaag, zaterdag, staat de proloog op het programma, een korte wedstrijdbaan op zee voor de haveningang van Port Bourgenay. Zondag start om 12u02 de race naar Santander aan de Spaanse noordkust. De vloot moet eerst omheen het Bretoense eiland Belle Ile om dan naar volle zee te sturen, de Golf over. Bij de ronding van dat eiland zou het wel eens een heksenketel kunnen zijn, als de Franse voorspelling uitkomt. Veel golven, stroming en veel wind.

“Ik ben er weer helemaal klaar voor” zegt Peter die de laatste loodjes regelt voor de overtocht van een drietal dagen. “We stoppen in Santander voor een kleine week en dan komen we terug.” De Ecover 650 is nog nooit zo goed in orde geweest.

In feite mogen er qua tegenstanders geen verrassingen meer voor Peter zijn: zijn belangrijkste concurrenten voor die ene, finale trans-Atlantische race zijn hier ook. Isabelle Joschke (Degrémont Synergie) die met een zusterschip van de Ecover 650 vaart. Yves Le Blevec (Actual) die zijn deze race al eens in 2001 won. En Adrien Hardy (Brossard) winnaar van de Sables – Azoren – Sables race van vorig jaar.

Foto © Mark Meulemans – Vision Art

Volg de Transgascogne via: www.transgascogne.com - niet geschikt voor Firefox :(

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: