Atlantisch zeilrecord in zicht voor GROUPAMA 3

Groupama 3De ETA voor de GROUPAMA 3 ligt volgens de boordcomputer op vannacht om 21u55 UTC, wat zou betekenen dat Cammas & Co een kleine 4 uur van het bestaande record zouden afknijpen. Wat een prestatie...

We mogen natuurlijk niet vergeten dat de ORANGE 2 vorig jaar in de laatste rechte lijn naar de finish enorm moest inhouden door schade aan haar roer. De GROUPAMA, de op volle kracht vaart, zeilt momenteel 5 knopen sneller dan de ORANGE rond dezelfde tijd.

De achterstand die de groen-witte trimaran van Franck Cammas nog had gisteren, ruim 70 mijl, smelt nu als sneeuw voor de zon, en bij de verwachte wind uit noordelijke sectoren gaat de GROUPAMA zeker niet vertragen. Behoudens averij wordt dit prestigieuze record straks bijgeschreven op het palmares van boot & crew.

794 zeemijl in 24 uur!

Zaterdag heeft de bemanning van de GROUPAMA overigens al voor belangrijk nieuws gezorgd door het 24-uurs record van de ORANGE 2 te verpulveren: met 794 zeemijl op 24 uur tijd (méér dan 30 knopen gemiddeld – moet je maar volhouden) ligt de magische grens van 800 zeemijl binnen handbereik. Het is dus mogelijk.

Enige vermeldenswaardige punt op de averij-lijst: de bakboorddraagvleugel heeft het zaterdag begeven: een korte ‘knak’, en meteen verlies van 2-3 knopen bootsnelheid. Geen nood, want kort daarna gijpte de bemannning, en kon voor de laatste 1000 zeemijl in een rechte koers aanleggen op de finish, op stuurboord-oor.

Om het record te verbeteren moet de GROUPAMA bij de Lizard Point zijn op dinsdag 24 juli, om 2u 27m 49s UTC.

We houden jullie op de hoogte.

http://www.cammas-groupama.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: