EK Hobie 16 & Hobie Dragoon 2007 tellen 190 voorinschrijvingen

Een week voor aanvang van de Europese Kampioenschappen Hobie 16 & Hobie Dragoon 2007 in 's Gravenzande, telde de organisatie in totaal 190 voorinschrijvingen.

De zeilteams vertegenwoordigen veertien landen en komen uit in diverse klassen: Open Hobie 16, Jeugd Hobie 16 met spi, Jeugd Hobie Dragoon, Dames en Masters.

De kersverse ISAF Jeugd Wereldkampioenen Hobie 16 met spinnaker en wereldkampioenen Hobie Dragoon 2004, Richard en Andrew Glover (GBR), zetten nu hun zinnen op de Europese jeugdtitel. Net als de zilveren medaillewinnaars van de ISAF Jeugd WK 2007, Emil Landry en Jacob Dannefer uit Denemarken.

Op woensdag 25 juli beginnen voor de Westlandse kust meer dan twintig duo’s aan de Hobie Race Training, die onder leiding staat van Brian Phipps (GBR) en Cédéric Bader (FRA). De dames, masters en jeugd trappen op 28 juli af met hun eerste race om het kampioenschap.

Het animo voor het jeugdkampioenschap in de Hobie 16 met spi is met 39 boten uit negen landen groot.

Ute Vrijburg, Event Director: “Bij het EK 2006 in Frankrijk bestond de vloot uit 63 boten, waaronder veel uit het gastland Frankrijk. Nu doen er meer nationaliteiten mee. Het jeugd catamaranzeilen op de Hobie 16 spi zit internationaal duidelijk in de lift.”

Uit Nederland hebben zich drie teams aangemeld voor de Europese strijd, maar dit aantal stijgt naar verwachting tot vijf.

Voor Rob Sprij en Sam Frank wordt het een thuiswedstrijd. In Canada eindigden de tieners op de vijfde plek overall bij het ISAF Jeugd WK Hobie 16 met spi.

In de Hobie Dragoon-klasse verschijnen negen catamarans aan de start, waarvan drie in ouder-kind combinatie. Dankzij de mogelijkheid om met een ouder mee te doen, kunnen kinderen al vanaf tien jaar ervaring opdoen met deze spectaculaire vorm van wedstrijdzeilen.

De races vinden dicht onder de kust plaats, dus het publiek kan ze vanaf het strand goed volgen.

Open klasse – Racen en grenzeloos genieten

Deelnemers aan het Open EK Hobie 16 moeten zich kwalificeren voor de finale titelstrijd, waaraan 63 teams mogen deelnemen. Dat konden ze vooraf in eigen land doen bij de selectiewedstrijden. Op die manier hebben 26 teams zich voortijdig al geplaatst, waaronder drie Nederlandse equipes. De overige 92 krijgen die kans tijdens de kwalificatieraces op 30 en 31 juli. Degenen die de gold fleet niet halen, gaan verder in de silver fleet.

Het veld is een bonte verzameling van nationaliteiten, maar Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland zijn toch wel de grootste leveranciers van deelnemers.

De Franse titelverdedigers, Francois Morvan en Romain Petit, kiezen voor het WK Hobie 16 in Fiji in november. Zij zullen dus niet naar Nederland afreizen. Hun landgenoot Cédéric Bader doet dat wel. Hij werd met Yann Montoya Europees Kampioen in 2005 en Wereldkampioen Jeugd Hobie 16 met spi in 2006.

De Duitse Ulf Hahn eindigde bij de laatste drie edities op het podium. Nu heeft hij zijn zinnen op de hoogste trede gezet.

Met deze en andere favorieten belooft het EK Hobie 16 een sterke competitie te worden, waarbij ook het sociale karakter een belangrijke rol speelt. De welbekende Hobie-strandfeesten zorgen niet alleen voor de ongedwongen sfeer, maar tevens voor grenzeloze vriendschappen.

Nederlandse favorieten

In de Open-klasse telt de oranje-equipe 26 teams. Thorin Zeilmaker, in 2004 wereldkampioen Hobie 14, geldt als kanshebber voor eremetaal.

Onno Schuitema, winnaar van de North Sea Regatta 2007, gaat naar eigen zeggen zijn ‘stinkende best’ doen om zijn ‘host spot’ waar te maken. Vrijburg: “Dat startbewijs heeft hij van Nederland gekregen, omdat hij vanwege zijn co-schappen niet de hele week vrij kan nemen en in de afgelopen jaren wel verdienstelijk op de Hobie 16 voer.”

Het wedstrijdprogramma ziet er als volgt uit:

  • Hobie 16 Spi, jeugd 28 juli – 31 juli
  • Hobie Dragoon, jeugd 28 juli – 31 juli
  • Hobie 16 Master 28 juli – 29 juli
  • Hobie 16 Dames 28 juli – 29 juli
  • Hobie 16 Open, kwalificatie 30 juli – 31 juli
  • Hobie 16 Open, finales 1 aug – 4 aug

De Hobie Race Training van 25 t/m 27 juli staat open voor zeilers in de Hobie 16, Hobie 16 met spi en Hobie Dragoon.

De EK Hobie 16 & Hobie Dragoon 2007 worden door Kustzeilvereniging ’s Gravenzande gehost. De organisatie is in handen van de Europese Hobie Cat Associatie en Cat Club Noordzee.

http://www.hobiecateuropeans.com/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: