Tour de France à la Voile: een Belgisch weekend met hoogten en laagten

  • Author: entityone
    Date: ma, 23/07/2007 - 09:00

Tour de France à la VoileDe Tour de France à la Voile zet haar laatste week in, nu in Mediterraanse wateren. Dankzij een schitterende eerste plek in de laatste race zet de ELCIMAI VILLE DE MARSEILLE een ferme remonte in, en staan na dit weekend tweede in het algemeen klassement, op 5,5 punten van de leiders TOULON PROVENCE MEDITERRANEE. De Parijse ILE DE FRANCE en de TAHITI ET SES ILES volgen nu op meer dan 15 punten.

De Belgen stijgen een plaats dankzij een knap resultaat in de laatste manche. Lees maar mee...

Vrijdag

Vier ‘up & downs’ op het menu van de eerste dag op Mediterraans terrein. Eerst een manche die niet meetelt voor het klassement, om de spieren wat los te gooien, maar vooral om al die nieuwe bemanningsleden wat op elkaar te laten inspelen. Ook op de Belgische Mumm zijn er nieuwe gezichten: Pierre Delvaux en Jacques Lemaire wisselden de Ierse regen voor wat welgekomen Zuidfranse zon.

De wind doet alvast haar best deze dag: een Tramontane van 17-20 knopen wacht de deelnemers op. De eerste wedstrijd is erg kort: één indewinds rak, gevolgd door een voordewinds rak en basta. De Belgenmumm eindigt 21ste. Niet slecht. Let wel : de manche telt niet mee ! Daarna begint het serieuze werk. Iedereen is erg gespannen, en na een algemene terugroep wordt er onder zwarte vlag gestart, wat de gemoederen doet bedaren. De Brusselse Mumm eindigt 27ste. We waren beter gewend…

Dat beseften ze aan boord blijkbaar ook, en tijdens de volgende manche glijden ze al als 24ste over de finish. Bij de derde en laatste race ontstaat er tumult nadat de Z-vlag gehesen is: niet minder dan 7 boten laten zich vangen, waaronder de MARSEILLE die de eerste manche gewonnen had, en de TAHITI die de tweede manche op zak had gestoken... De Belgen doen een uitstekende zaak door als 10de te eindigen. Dat is een fantastisch resultaat !

Zaterdag

Zoals gebruikelijk op de nationale feestdag zijn de Belgen uitgedost in een zwart-geel-rode tenue. Het goede resultaat van gisteren heeft hen geleerd dat ze agressiever moeten zijn op de startlijn, want in een eenheidsklasseveld zijn de onderlinge verschillen in snelheid miniem, zodat een goede start een must is voor ene goed resultaat. Een tweede objectief vandaag was om ‘de Hollanders’ achter te houden.

Het eerste objectief werd meteen in de praktijk omgezet. Zo goed zelfs dat ze zelfs voor het startschot aan de wedstrijd begonnen... Terugkeren en achteraan aansluiten graag ! Weg resultaat, en laatste bij de finish. Een domper op de feestvreugde, want de Hollanders deden het beter: 27ste.

Gelukkig gaat het in de tweede manche een pak vlotter : er staat iets meer wind (12 knopen) en de posities bij de boeirondingen een pak beter: 22ste, 27ste, 21ste en 21ste bij de aankomst. Nog steeds achter de Nederlanders (17de)...

De derde manche werd afgelast omdat de wind niet stabiel genoeg was.

Zondag

VanUden Tudelft VanOord

Voor de tweede keer in haar geschiedenis doet de Tour-zeilkaravaan een Spaanse haven aan. Rosas ligt op slechts 36 mijl van Saint-Cyprien, goed voor de kortste etappe in deze Tour. De start werd gegeven om 10 uur, en bij het eerste merkteken lagen ‘we’ al 16de. Niet slecht hé? Nu die plek vasthouden, en er nog een paar inhalen... dat zou mooi zijn. De boten zeilden scherp aan de wind bij 5-6 knopen wind.

Tegen de middag waren de eerste schepen bij Cap Bear. Iets later, bij Cap Creus, lag een schip van de organisatie om een tussenstand op te nemen. En kijk: de Belgen passeren er als 11de! In de vroege namiddag nam de wind iets toe, tot 10-12 knopen, met uitschieters tot 18... Een groep boten had voor een koers dieper in zee gekozen, en konden de topspi voeren, een tweede groep koos voor een koers onder de kust, kenden hardere wind, en moesten zich tot de kleine spi beperken.

De middengroep had minder geluk, en moest onder genua blijven. Voor het walteam restte er niets anders dan wachten op de posities bij de finish. En ze sprongen een gat in de Noordspaanse lucht toen ze hoorden dat ‘les petits Belges’ dan toch die 11de positie konden vasthouden! Voorwaar een mooi geschenk voor bezielster Mady Fobert, die deze zondag haar naamdag viert: Sint-Madeleine...

Op de kade van Rosas zag het vanavond alvast zwart van het volk. En gezien in Rosas een grote Belgische kolonie huist, geniet de Brussels Mumm er veel belangstelling. Een Belgische vakantieganger stelde zelfs voor om de wedstrijden morgen in de baai van Rosas aan boord van zijn yacht te volgen. Daar gingen Mady & Co graag op in : het is eens wat anders dan vanop de wal met een verrekijker de zeilers te volgen. Een prachtig cadeau!

Foto © Jean-Marie Liot/ TFV07

Meer informatie: Tour de France à la Voile

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: