GROUPAMA 3 transatlantisch recordhouder

GOUPAMA 3 transatlantisch recordhouderFranck Cammas en zijn 9 acolieten hebben dus met hun maxi-trimaran GROUPAMA 3 dat fameuze en haast onverbeterbaar gewaande transatlantisch zeilrecord dan toch een ietsiepietsie scherper gesteld. In 4 dagen, 3 uur 57 minuten en 54 seconden legden ze het 2925 zeemijl lange traject af.

Dat is tegen een gemiddelde snelheid van 28,65 knopen…

De iets meer dan vier uur die ze van de vorige recordtijd afknepen lijken op het eerste gezicht weinig, maar binnen een aantal jaar gaan ze deze recordverbeteringen nog enkel in minuten uitleggen. Je gaat dat zien. De volgende BANQUE POPULAIRE wordt nog groter en op papier nog sneller dan de GROUPAMA, en de ‘oude’ ORANGE 2 doet ook nog mee natuurlijk: vorig jaar moesten ze wegens averij immers gas terugnemen, en bij aankomst liet Bruno Peyron duidelijk verstaan dat zonder die schade een tijd onder de 4 dagen best mogelijk was geweest.

De GROUPAMA-crew op haar beurt liet vanmiddag in Lorient ook blijken dat het sneller had gekund. De omstandigheden van het record waren immers niet ideaal: Cammas & Co moesten vertrekken onder tijdsdruk (drukke sponsorverplichtingen deze zomer) met een niet ideaal weervenster, en hadden schade (de bakboord-draagvleugel brak af, waardoor het urenlang 3-4 knopen minder snel ging).

Groupama 3 finishGroupama 3 finish

Maar vooral de zeegang van de laatste 24 uur was blijkbaar toch het meest beproevend: een zuidelijke zeegang die tegen een felle noordenwind opkwam (de wind was gedraaid net voor de GROUPAMA in de buurt van Ierland kwam) creëerde vaak pyramidale golven, een erg chaotische zeegang, erg moeilijk om je schip daarop op koers te houden. Het was dan ook constant bijsturen, trimmen en voornamelijk vertragen om de grootste klappen te ontwijken. Gelukkig werd de zee vlakker in de allerlaatste uren, zodat de ‘Green Machine’ tegen meer dan 30 knopen over de streep bij de Lizard Point stoof.

Hoed af.

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: