Tour de France à la Voile: Belgische en Duinkerkse Mumm haken in elkaar

  • Author: entityone
    Date: di, 24/07/2007 - 11:33

Tour de France a la VoileRuw weer gisteren in het Spaanse Rosas. Het wedstrijdcomité wilde twee manches laten doorgaan, maar had al enorm veel moeite om een deftige startlijn te leggen omwille van de woelige zee. Enfin, er wordt een start gegeven, en de Mumms spuiten door de golven.

Bij het ronden van de laatste benedenwindse boei gebeurt het onvermijdelijke: de T-SERVICE en de COURRIER DUNKERQUE liggen zij aan zij, de Belgen aan de binnenkant, met grootzeil over bakboord. De Fransen komen van de rechterkant, grootzeil aan stuurboord. De Fransen willen mordicus buitenom. Op dat ogenblik is er vrij veel wind en beide boten surfen tegen 14 knopen onder spi.

Fransen weigeren stuurboordregel

De Fransen wijken niet, de boten raken elkaar en door de golven haken de masten in elkaar, en in één beweging gijpt de Brusselse Mumm. Paniek alom: de masten gaan weer uit elkaar, maar dan raken de kielen elkaar door de slingerbeweging van de boten op de golven...

De COURRIER DUNKERQUE geeft op (hun schipper komt zich later uitgebreid excuseren), de Belgen zetten door en finishen toch nog als 21ste (2 plaatsen achter de Hollanders van VANUDEN TU DELFT). Op het moment van de aanvaring lagen ze echter wel 12de...

Na de aankomst gaat een bemanningslid naar boven, en stelt vast dat er geen schade is aan het tuig. Wel is de spi gescheurd en moet naar de zeilmaker, er zijn wat scepter gebroken en de preekstoel staat erg los.

Lange nacht voor de boeg

Door de aanwakkerende wind besluit het wedstrijdcomité de tweede race niet te varen, en alle deelnemers terug naar de haven te sturen.

In de haven wordt ook de kiel op de Belgische Mumm geïnspecteerd (frisse duik), en dan blijkt dat er toch ‘iets’ is: de boot moet uit het water, en een lange nacht van herstellingen kondigt zich aan. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen, maar de tijd blijkt erg kort te zijn willen de Belgen nog tijdig terug in het water geraken voor de etappe naar Port Barcarès van vandaag.

Foto © Jean-Marie Liot/TFV07

Meer informatie: Tour de France à la Voile

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: