Ecover 650 doorstaat zware storm in de Golf van Gascogne

Peter LaureyssensPeter Laureyssens is derde geëindigd in de eerste (heen-)etappe van de Transagscogne. Een race tussen Port Bourgenay (Bretagne) naar Santander (Spanje). Hij en zijn Ecover 650 zijn door een zware storm gegaan.

Die veroorzaakte zware schade. Er werden zeilers met helikopters opgehaald. Twee boten zijn gezonken. Laureyssens blijft er erg cool onder: het was een goede test en de boot heeft zijn sterkte bewezen.

Voor de start waren er al discussies over de windomstandigheden die de vloot van 75 deelnemers zouden ondervinden bij de oversteek van de Golf van Biskaje. De Franse meteodienst zei dat het zou meevallen: ze voorspelden 'slechts' 35 knopen = dik 6 Beaufort.

Peter heeft de windmeter op zijn 6,5 meter lange Ecover 650 bootje zien pieken rond de 50 knopen wind, dat is 11 Beaufort. De ravage in de vloot is dan ook groot: er zijn drie zeilers met een helikopter van hun bootje afgehaald, er is er één gezonken, er zijn er zeven ontmast.

"Ik heb de race tot het bittere eind uitgevaren", zegt Peter, " De start was minder dan de proloog: daarin was ik tweede. Vanuit tiende positie heb ik me in de race zelf moeten opwerken. Dat ging met een hoog snelheidsgemiddelde van de boot helemaal niet slecht. Tot de wind kwam. Wat normaal wind uit noordelijke richtingen had moeten worden is een zuidwester geworden met golven van drie meter hoog. De boot heeft zich zeer goed gehouden. Voor de eerste keer heb ik mijn piepklein stormfokje gebruikt. Buiten een VHF (radio-zender-ontvanger) die losgekomen is heb ik geen schade. Het is meteen de test geweest voor de Ecover 650, nog nooit hebben we in zoveel wind gezeten."

Laureyssens heeft het moeten afleggen tegen de Française Isabelle Joschke die de een veertigtal minuten voor hem in Spanje finishte.

Peter: "Op het laatst is het ook wat misgegaan met mijn GPS. Ik ben altijd maar blijven hopen op een winddraaiing naar het noorden en die is er en niet gekomen. Daardoor ben ik aan de verkeerde kant uitgekomen voor het einddoel. Ik heb een manoeuvre moeten maken, Joschke is rechtdoor kunnen gaan. Bij anderen zijn het vooral gescheurde zeilen die hen parten heeft gespeeld. Ja: zo goed mogelijk die storm doorstaan heeft ingespeeld op de winstkansen.”

Kort nadat Laureyssens is aangekomen, heeft de organisatie de opdracht gekregen van 'Les Affaires Maritimes' de race op te schorten. Iedereen moest naar de dichtstbijzijnde haven uitwijken. Geen sinecure als je al driekwart van de Golf Bent overgestoken. Hoe dit wedstrijdtechnisch moet is nog niet duidelijk. Vandaag wordt ook beslist hoe de etappe terug naar Bretagne zal verlopen. Die start normaal nu zaterdag.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: