Tour de France à la Voile: Toulon Provence verstevigt leiderspositie

  • Author: entityone
    Date: do, 26/07/2007 - 09:26

Tour de France à la Voile

Dinsdagavond besliste de wedstrijdleiding om pas op woensdagochtend naar Port Barcarès te varen: tegen zes uur ’s ochtends zou de stormwaarschuwing afgelopen zijn, zodat dat een ideaal startuur werd. En de zeilers, zij zetten hun wekker...

Het werd een super lichtweer start, bij amper 2 knopen wind. De uitgeslapen bemanningen moesten zich eerst een weg dobberen tot aan het einde van de baai bij Rosas, waar een 8 tot 10 knopen sterke stond.

Later, bij Cap Creus, wakkerde die zelfs aan tot 15 knopen. De boot uit de Franse havenstad Nantes dobberde het snelst, pikte als eerste de sterkere wind op, en leidde voor de rest van de wedstrijd. Ze werden het eerste amateurteam dat dit jaar een Touretappe op haar naam schreef.

Het draait beter bij de Belgen

Onze eigenste Mumm 30 laat sinds de Tour in de Middellandse Zee aangekomen is, merkelijk betere resultaten zien. Bij het eerste merkteken op 1,2 mijl na de start, liggen ze 19de, bij Cap Creus zelfs 13de, om dan iets verder bij Banyuls terug in 17de positie te liggen. Da’s wat anders dan 28ste...

De aankomstlijn van deze etappe vlakbij de haveningang, zodat alle toeschouwers en assistentieteams deze vanop de havendam konden aanschouwen. De 30 Mumms wisten het spektakel te verzorgen door erg gegroepeerd onder spinnaker aan te komen stormen. Onze Mumm finischte uiteindelijk als 16de, weer een prima resultaat in dit sterke veld.

Gigantische kwallen

Het binnenvaren van de jachthaven zorgde eveneens voor leuke plaatjes : « Ze zijn vergeten om genoeg water in de haven te gieten », zo klonk het grinnikend. Menige Mumm-kielbulb maakte kennis met de havenbodem. Nog een leuk detail voor de duikers die morgen voor het vertrek het onderwaterschip komen oppoetsen: er zijn gigantische kwallen gesignaleerd...

De Belgische Mumm ligt momenteel 26ste in het klassement. Sinds kort knagen de Belgen aan de achterstand op nummer 25: nog 7,25 punten scheiden de Belgen van die plek. Met nog één etappe (naar Marseille) en een paar indewindse banen (bij Marseille) voor de boeg, moet dat zeker lukken. Duimen!

Meer informatie: Tour de France à la Voile

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: