Jeugd EK 420/470 zeilen verwelkomt wereldtop uit 31 landen

Jeugd EK 420 470 zeilenDe organisatie van het Jeugd EK 420/470 zeilen van 2007, mag nu al 217 teams uit 31 landen verwelkomen. Dit aantal zal naar verwachting verder stijgen, want de inschrijvingen komen nog binnen.

Op 10 augustus 2007 begint in Medemblik de eerste uit een reeks van zes kwalificatieraces.

Twee weken voor aanvang stond de teller op 109 jeugdteams in de 470 en 108 in de 420. Onder hen bevinden zich reeds echte toppers met goed gevulde prijzenkasten, ondanks hun jonge leeftijd.

De kampioenschappen staan open voor jeugdzeilers uit de hele wereld, waarvoor een overall klassement van alle deelnemers geldt. De titels gaan naar de winnaars (meisjes en jongens) met een Europees paspoort. Wie die bekers mee naar huis mogen nemen, wordt tijdens de finale strijd op donderdag 16 augustus duidelijk.

Het voorlopige 470-veld bestaat uit 27 nationaliteiten

Onder de deelnemers bevinden zich twee wereldkampioenen uit 2006. De Britse meiden Hannah Mills en Peggy Webster veroverden vorig jaar in de 420 zowel de Europese als de wereldtitel. Inmiddels zijn de talenten overgestapt naar de 470 en zijn de ogen op hen gericht.

De Israëliërs Levine Eyal en Amir Yam wonnen vorig seizoen de mondiale strijd in de 470. Op dit moment zijn ze in Bulgarije hard op weg om die prestatie te evenaren. Ze gaan na twee dagen aan de leiding.

Het Griekse duo Georgias Vasilase en Evangelos Mitakis gaan op jacht naar een verbetering van hun bronzen plak bij het Jeugd EK 470 in 2006.

Er zullen zich acht Nederlandse teams in de strijd mengen. Bij de jongens verschijnen Steven Le Fèvre en Steven Krol aan de start. Zij zijn bezig aan het eerste seizoen van hun olympische campagne, die zich op de Spelen van Londen in 2012 richt. Margriet Fokkema en Marieke Jongens zouden bij de meiden wel eens tot de gevaarlijke outsiders kunnen behoren. Zij maken samen met vijf andere Nederlandse 470-teams deel uit van de voorlopige selectie binnen het Project 2012.

Jeugdcoach Rob Sepers: “Die is in mei samengesteld en heeft in de aanloop van dit EK extra aandacht gekregen. In september volgen de halfjaarlijkse selecties, waarna we met een definitieve ploeg verder gaan binnen het Project 2012.”

Het 420-veld telt momenteel 23 nationaliteiten

Er doen twee finalisten uit de top vijftien van het eerder in Nieuw-Zeeland gehouden WK 420 mee.

Het Britse duo Ben Saxton en James Foskett eindigde daar als dertiende en won vorig jaar de Flanders Regatta.

Justin Liu en Sherman Sheng uit Singapore werden vijftiende van de wereld en schreven de Doha Asian Games 2006 op hun naam.

De Britse meiden Imogen Stanley en Kate MacGregor behaalden dit seizoen een achtste plek bij het WK en zijn dus goed op dreef. In augustus mengen zij zich allemaal in de Europese strijd op het IJsselmeer.

Vanuit Nederland zijn de ogen gericht op Nina Keyzer en Anneloes van Veen, de winnaressen van de Dutch Youth Regatta in de 420-klasse. Zij behoren samen met vijf andere 420-oranjeteams tot het de tijdelijke selectie van het Project 2012.

Berita Valk, vice-voorzitter van de Nederlandse 420 klassenorganisatie en organisator van het Jeugd EK 420/470 2007: “Wij zijn erg blij met de enorme internationale belangstelling voor dit evenement. Dat komt de competitie en de ervaring van de jonge deelnemers zeker ten goede.”

Over het Jeugd EK 420/470 zeilen

Als alles volgens planning verloopt, beginnen beide klassen op 13 augustus aan de finale wedstrijdserie. Dan zijn de velden op basis van de behaalde resultaten opgedeeld in gouden en zilveren vloten. Daarvoor zijn zes kwalificatieraces nodig.

De toptien van het 470-klassement beslist de strijd op 16 augustus met de Medal Race.

De 420-teams continueren daarentegen hun finale races, waarvan er elf zijn gepland.

http://www.420470jec.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: