Transgascogne: Vandaag start 2de etappe

Ecover T-Mobile zeilenPeter Laureyssens hoopt dat de voorspelde zwakke wind hem nog voor rivaal Isabelle Joschke kan doen eindigen in deze Transgascogne race.

Vandaag start de terugetappe van de Transgascogne. De race kreeg in de eerste etappe een zware storm over zich heen. Vijftig knopen wind (10 Bft) waar ze tegen in moesten boksen.

Helikopters haalden drie zeilers van hun boten. Er waren masten gebroken en tientallen zeilen gescheurd. Hoewel aanvankelijk geannuleerd, vond de organisatie dat er voldoende schepen toch veilig over de finish waren gegaan om deze etappe te laten gelden. Laureyssens kijkt dus aan tegen een 40 minuten achterstand op Joschke.

Peter Laureyssens: “De windvoorspelling is nu helemaal anders, we kijken aan tegen een zeer windarme overtocht. We gaan moeten zoeken naar wind. Ook de windrichting is niet helemaal zeker. Dat is veel spannender dan een optie bij een stabiele wind. Moeilijker ook. Ik hoop daarmee mijn 40 minuten tegenover de huidige koploper Isabelle Joschke te kunnen goedmaken. Mijn Ecover 650 is er klaar voor.”

Gezonken Mini 650Gezonken Mini

De schade aan de Ecover 650 valt heel erg goed mee. Heeft er ook mee te maken dat de piek van de storm is doorgekomen toen Peter al een half uurtje in de haven was.

Peter: “Alles wat maar los is gekomen aan de zeilen is bij de zeilmakerij weer gehecht. Of van verstevigingen voorzien. We hebben in de rij gestaan. De zeilmakers hebben drie dagen en nachten onafgebroken gewerkt. De boten die zogenaamd gezonken waren, zijn naar hier gesleept, uit water gehaald en weer hersteld. Feitelijk is een mini onzinkbaar, hij drijft tot aan de dekrand in het water. Na kraanwerk en herstelling zijn ze weer klaar. Zo kunnen er toch 52 van de gestartte 75 weer meedoen.”

Deze terugetappe naar Port Bourgenay gaat zonder omwegen de Golf van Biskaje over. Of niet?

Peter: “Het is nog even te vroeg om tactische beslissingen bekend te maken,” vindt Fritz Buyl, Peters’ meteoroloog. "Het evolueert zo snel en we kunnen niet echt voorspellen waar de meeste wind zal waaien. De bonus is wel dat wie het snelste noordelijk geraakt, het langste van wind kan genieten."

Het hindernissenparcours met windgaten en draaiingen zal aantonen wat Peters meteo-tactische kwaliteiten zijn. Hij schat zijn kansen hoog in om achterstand op Isabelle weer goed te maken.

De zeilers worden tegen maandagochtend aan de finish in Port Bourgenay verwacht.

Foto boven © Mark Meulemans - Vision-Art
Foto onder © Marine Nationale/Flottille 24F

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: