Eerste kampioenen EK Hobie 16 & Hobie Dragoon zeilen gehuldigd

Detlef Mohr en Karen WichardtOp zondag 29 juli werden in ‘s Gravenzande de eerste kampioenen van het EK Hobie 16 & Hobie Dragoon zeilen gehuldigd. Detlef Mohr en Karen Wichardt uit Duitsland mogen zich een jaar lang Europees Kampioen Hobie 16 Masters noemen.

De Australische meiden Belinda Zanesco en Jesse Dobie, uitkomend voor Frankrijk, wonnen het damesklassement.

Zoals verwacht, nam de noordwestenwind sterk toe tot circa 25 knopen, die in combinatie met hoge golven de zeilers maximaal op de proef stelde. Veel catamarans gingen over de kop en sommige teams gave voortijdig op. De moeilijke condities vereisten goede zeemanskunsten. Vooral in de laatste races werd het ruig, maar iedereen keerde veilig terug.

“Dat is ook een manier om te landen”, grapte Ingo Delius terwijl er een Hobie 16 omging in de branding. De Masters volbrachten op zondag drie races. Na de eerste twee gingen Delius en Wiese-Dohse (GER) met één punt verschil aan de leiding. De Duitse topteams maakten er onderling een spannende strijd van.

Delius: “We hadden vandaag een twee, eentje en DNF (did not finish)… In die laatste wedstrijd moesten we winnen, maar Detlef was er al vandoor. Daardoor was onze concentratie niet goed meer en sloegen we om.” Het was geen makkelijke zege voor Mohr/Wichardt.

Detlef Mohr: “Aan het begin van de dag was het moeilijk vanwege de combinatie van matige wind en relatief hoge golven. Daarna werd het extreem en was het op het randje. Menigeen sloeg over de kop. Het was een perfecte training voor het Open EK.” Mohr en Wichardt zette een reeks van 3-1-1 neer, waarmee Mohr zijn tiende Europese Master titel in de wacht sleepte.

Het zilver ging naar zijn landgenoten Delius/Wiese-Dohse en Jansen/Jarling werden derde.

De Duitse dominantie komt niet geheel onverwachts, want de oosterburen hebben nog altijd grote startvelden in de Hobie 16-klasse.

Mohr: “Bij ons verschijnen er gemiddeld vijftig tot zestig boten aan de start van nationale regatta’s.”

Hobie 16- vrouwen: Foto finish voor Zanesco/Dobie

“Hier is jullie champagne, jullie hebben het verdiend”, riep Andy Dinsdale van Hobie Cat Europe. Hij overhandigde de fles aan de Italiaanse zussen Sitouri. Op dat moment wisten zij nog niet of hun medaille de gouden of zilveren kleur had.

Bemanning Lara Sitouri: “We hadden een goede dag met een serie van 3-1-2. In de laatste race gingen we aan de leiding, maar zijn we twee omgegaan. Daardoor kon Belinda ons passeren. De tweede finish was zo close, dat we wel eens tweede geworden kunnen zijn.” Dat bleek ook zo te zijn. “Het was een mooi gevecht”, aldus winnares van het zilver. Belinda Zanesco en Jesse Dobie zegevierden en de Franse dames Marie Caroline en Mathilde Passet pakten brons.

Hobie 16 met spinnaker: chaotische taferelen

De jonge bemanningen in de Hobie 16-klasse met spinnaker kregen het zwaar te verduren op de wilde Noordzee. Vooral in de laatste dagwedstrijd werd het een slagveld.

De klassementsleiders van de eerste dag, Richards/Kersuzan uit Frankrijk, kwamen ook niet ongeschonden uit de strijd. Zij vlogen in het zicht van de finish over de kop.

Richards blikte terug op een teleurstellende tweede dag: “We begonnen vanochtend met een OCS, daarna wonnen we en tot slot gingen we in eerste positie om.” Desondanks gaan de jongens nog steeds aan de leiding.

Hun landgenoten Antoine Lauriot-Prevost en Alix Pervier waren in betere doen en behaalden de beste resultatenreeks van de dag. Met een score van 2-2-3 klommen ze op naar de tweede plaats.

Lauriot-Prevost: “Het was ontzettend moeilijk voor iedereen. We hadden goede starts en gingen steeds door het midden, wat gunstig uitpakte. We zijn erg blij met dit resultaat.”

De Nederlanders Sprij/Frank deelden dat gevoel. Rob Sprij: “De eerste wedstrijd was oké, de tweede werd al heftiger en na de laatste was ik kapot. Het was meer overleven dan tactisch zeilen. Het was ook een chaos op de baan. We hebben constante reeks neergezet, wat bij dit weer best goed is. Daarnaast zijn we natuurlijk ook tevreden dat we steeds voor de wereldkampioenen zijn geëindigd.” De oranjezeilers finishten zondag als vierde, zesde en zevende, waarmee ze op de vierde plaats bleven staan. De Italianen Bissaro/Cesari liggen op bronzen koers.

De Hobie Dragoon-deelnemers volbrachten vandaag als eerste hun vier wedstrijden. Het Britse duo Butler/Sutcliffe was opnieuw onverslaanbaar. Volgens het wedstrijdcomité was de strijd in de rest van het veld wel spannender dan gisteren. De topdrie bleef echter ongewijzigd.

Topdrie resultaten

Hobie 16 met spinnaker (35 boten) na 7 races en 1 aftrek:

1. FRA – Richards/Kersuzan, 21 punten
2. FRA – Lauriot-Prevost/Pervier, 22 punten
3. ITA – Bissaro/Cesari, 26 punten

Hobie Dragoon (9 boten) na 8 races en 1 aftrek:

1. GBR – Butler/Sutcliffe, 7 punten
2. NED – Rowles/Sprij/Karrenbeld, 19 punten
3. FRA – Bezile/Le Tallec, 24 punten

Final Women (7 boten) na 7 races en 1 aftrek:

1. FRA – Zanesco/Dobie, 9 punten
2. ITA – Sicouri/Sicouri, 12 punten
3. FRA – Passet/Passet, 15 punten

Final Masters (15 boten) na 7 races en 1 aftrek:

1. GER – Mohr/Wichardt, 8 punten
2. GER – Delius/Wiese-Dohse, 10 punten
3. GER – Jansen/Jarling, 19 punten

Foto's © Pierrick Contin
Complete uitslagen: http://www.hobiecateuropeans.com/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: