Spectaculaire start EK Hobie 16 & Hobie Dragoon zeilen 2007

Spectaculaire start EK Hobie 16 Hobie Dragoon zeilenOp zaterdag 28 juli 2007 ging het EK Hobie 16 & Hobie Dragoon spectaculair van start. In totaal genoten 66 vrouwen-, master- en jeugdteams van de uitdagende condities op de Noordzee voor ’s Gravenzande. Ze moesten de zuidwestenwind kracht vijf, hoge golven en sterke stroming trotseren.

Het Franse duo Richards/Kersuzan deed dat met glans en bouwde een flinke voorsprong op in de Hobie 16 met spi jeugdklasse. Net als de jonge Britten Butler/Sutcliffe in de Dragoon.

De Italiaanse zussen Sicouri voeren het damesklassement aan. De Duitsers Mohr/Wichardt staan eerste bij de masters. Alle klassen volbrachten zaterdag vier races, gevolgd door de eerste Hobie strandbarbecue van dit evenement.

Hobie 16 with spi: Fransen domineren

Dat het jeugdzeilen in de Hobie 16 met spi professioneler wordt, is overduidelijk waarneembaar in ‘s Gravenzande. De sponsorlogo’s kleuren de vloot, nationale teams worden bijgestaan door coaches en het aantal protesten groeit.

Met de ruige condities en zonneschijn van vandaag, werd het een echte Hobie Day. De Hobie 16 was tenslotte ooit ontworpen om van de golven af te surfen. De Franse nationale jeugdkampioenen Richards/Kersuzan konden daar wel mee omgaan en zette een constante reeks van 1-5-1-1 neer.

Richards: “We hadden een goede bootsnelheid en maakten gewoon weinig fouten.” De jongens grepen de leiding in het klassement.

Rob Sprij en Sam FrankRob Sprij en Sam FrankDe Nederlanders voelden zich wel thuis voor de deur van hun eigen club. Zij begonnen de dag met een score van 3-1, waarna het lastiger werd. Frank: “Een goede start was vandaag heel belangrijk. Dat betekende dat je iets verder van de startboot vandaag moest vertrekken. Daarna moest je steeds voor de linkerkant richting de kust kiezen. Daar liep een trekwal en we hadden een sterke tegenstroming.”

In de laatste race waren de oranjezeilers te gretig en gingen ze te vroeg over de lijn. “We moesten dus terug, maar ik denk dat we nog als tiende binnenkwamen.” Ze staan nu .. overall. Sprij: “Na vandaag denk ik dat we in staat moeten zijn om een medaille te pakken.” De Nederlanders nemen nu de vierde positie in, een puntje verwijderd van het podium.

De medaillewinnaars van de onlangs in Canada gehouden ISAF Jeugd WK kwamen op zaterdag niet echt goed uit de startblokken.

De kersverse wereldkampioenen Hobie 16 met spi, de broers Glover, voldeden niet aan de hooggespannen verwachtingen. Terwijl hij naar zijn strandtrailer (cat track) liep, sprak Richard Glover’s gezicht boekdelen. “Het was een shit dag”, zei de jonge stuurman teleurgesteld, maar oprecht. “In de eerste race hadden we niet echt een idee van waar we heen moesten. In de derde finishten we als vierde, wat prima was. In de laatste wedstrijd kwamen we als tweede bij de benedenboei, maar daar ging het mis. Het spival bleef steken, waardoor de spi niet omlaag ging. We vielen toen ongeveer naar de laatste plek terug. Dit is geen ideaal begin van het evenement, maar morgen gaan we ons terugvechten. Het is nog steeds mogelijk om op het podium te komen.” De broers staan nu negende overall.

Het zilveren duo van het jeugd WK in Canada, de Denen Emil Landry en Jacob Dannefer, hadden domme pech. In het eerste kruisrak van de tweede race brak het roerblad, waardoor ze twee wedstrijden moesten missen. Zij zullen nu moeten opklimmen vanaf de huidige 24ste plek.

Volgens de Deense jeugdcoördinator Bo Landry waren de condities vanmiddag op de limit voor de kleinere jongens: “De zeilers die aan de ISAF Jeugd WK hebben deelgenomen zijn maximaal 18 jaar, terwijl bij dit jeugdevenement 21 als bovengrens geldt. Die gasten van 21 zijn 3 jaar verder in groei. Dat maakt een groot verschil in ruiger weer.” Richard Glover wilde daar niets van weten: “Ik vind dat eigenlijk geen excuus. We moeten hier gewoon winnen.”

Hobie Dragoon: vermoeide, maar tevreden gezichten

De Hobie Dragoon jeugdklasse had eveneens een uitdagende eerste dag. “Het was heftig”, zei Ute Vrijburg, Race Director van het evenement en deelnemers met haar tienjarige dochter Dominique: “Dat een kleine meid dit doet, is echt geweldig.” Naast de Nederlandse boot stond nog een Zweedse familiecatamaran aan de vloedlijn.

Moeder Gilla Gabrielsson en zoon Gustav (12) stonden doorweekt af te bouwen en zagen er tevreden uit. Gustav Gabrielsson: “Het waaide hard, maar het was gaaf.”

Adam Butler en Gilly SutcliffeAdam Butler en Gilly SutcliffeDe bronzen medaillewinnaars van het WK Hobie Dragoon 2006, de Britten Adam Butler (15) en Gilly Sutcliffe (13), maakten zaterdag hun doelstelling overduidelijk. Zij gaan voor de Europese titel. Butler: “Het was wel zwaar in deze condities.” Toch pakten ze gemakkelijk alle zeges en daarmee de leiding in het klassement. Het gebrek aan tegenstand deert ze niet. “Het was super”, aldus Sutcliffe met een glimlach. De Britten doen met twee van de vier nationale equipes mee aan deze jeugdkampioenschappen, begeleid door coach Paul Wakelin.

Op de tweede plaats staat het drietal Rowles/Sprij/Karrenbeld. Ute Vrijburg: “Wij als organisatie vonden het onverantwoord dat die meiden alleen de zee op gingen, dus vandaar dat er een derde persoon meevaart.” Marloes Sprij zeilt normaal gesproken in de Optimist en waagt zich voor de gelegenheid op de jeugdcatamaran.

Topdrie resultaten

Hobie 16 met spinnaker (35 boten):

1. FRA – Richards/Kersuzan, 9 punten
2. FRA – Le Guil/Brée, 20 punten
3. ITA – Bissaro/Cesari, 22 punten

Hobie Dragoon (9 boten):

1. GBR – Butler/Sutcliffe, 4 punten
2. NED – Rowles/Sprij/Karrenbeld, 11 punten
3. FRA – Bezile/Le Tallec, 15 punten

Women (7 boten):

1. ITA – Sicouri/Sicouri, 8 punten
2. AUS – Zanesco/Dobie, 9 punten
3. FRA – Passet/Passet, 9 punten

Masters (15 boten):

1. GER – Mohr/Wichardt, 6 punten
2. GER – Delius/Wiese-Dohse, 7 punten
3. GER – Jansen/Jarling, 15 punten

Foto's © Pierrick Contin
Complete uitslagen: http://www.hobiecateuropeans.com/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: