Alinghi wint de 32ste America’s Cup

America's Cupen slaagt erin om de America’s Cup in Europa te houden

Dinsdag 3 juli staat vanaf nu in de Nieuw Zeelandse geschiedenis boeken als ‘zwarte dinsdag’ genoteerd. Emirates Team New Zealand verloor de beslissende America's Cup match met amper 1 seconde!

In een agressieve pre start zagen we Dean Barker vertikken om mee te gaan in een traditionele dial up. Hij zag het eerder zitten in een spelletje kat en muis met Ed Baird in de startbox.

Barker was diegene die de touwtjes in handen had, de jager zeg maar, maar op het moment dat er gestart moest worden liepen beide schepen op snelheid over de lijn met Alinghi rechts van Team New Zealand, en na enige tijd was Ed Baird genoodzaakt om naar rechts te klappen.

America's CupDe Kiwi’s kwamen even aan de leiding in het aandewindse rak, maar in de buurt van de boventon kon Alinghi haar tegenstander boven de layline houden en na een klein loef duelletje zag je Alinghi met 7sec voorsprong eerst om de boei draaien. In het voordewindse rak zagen de gijp manouvers en de controle over de spi er duidelijk beter uit bij de Nieuw Zeelanders. Even, heel even maar stond de Zwitserse spinnaker er haveloos bij waardoor ze net ietsje aan snelheid verloren waardoor NZL 92 haar ‘move’ maakte en terug de leiding nam. Aan de gate opteerden de Kiwi’s voor de gemakkelijke lijdrop en gingen rond de linkse boei. Alinghi daarentegen koos voor de moeilijke maar gemakkelijk ogende… eh, kiwi-drop, en ging rond de rechtse boei 14sec na de Kiwi’s.

NZL 92 ging overstag om Alinghi te schaduwen waarna beide teams naar rechts klapten. Brad Butterworth liet Alinghi overstag gaan en ging daardoor een tacking duel aan. Alinghi leek aan de winnende hand, ze lagen wel 1 bootlengte achter, maar wel aan de rechtse kant van de Nieuw Zeelanders.

Wanneer Barker de linkse layline bereikte ging hij direct overstag en viel af voor een dial down tegen Baird. De Kiwi’s probeerden op deze manier onder (en dus in controle van) SUI 100 te geraken, maar dat was een gewaagde gok. Als antwoord lieten de Zwitsers de Y vlag zien wat niet betekende dat de Kiwi’s reddingsvesten moesten dragen, maar dat ze protesteerden omdat er te weinig ruimte was. De scheidsrechters lieten een gele vlag zien wat inhoud dat ze de Zwitsers gelijk gaven. Team New Zealand heeft nu dus de last van een penalty te dragen voor de rest van de race.

America's CupMet een penalty achter hun naam ging Team New Zealand 12 sec achter Alinghi rond de laatste boei. En op het laatste voordewindse stuk naar de finish begon de wind er de brui aan te geven.

Alinghi lag op koers naar de finishlijn toen hun spiboom van de mast afvloog en de spinnaker rare bekken begon te trekken. Op het zelfde moment viel de wind volledig weg en shifte zo even 100° om het spannend te houden.

Alinghi lag daar stil en kwetsbaar als een slapend konijn in een schildpaddenrace en werd voorbijgestoken door Emirates Team New Zealand.

NZL 92 bereikte de finishlijn, volbracht haar penalty met een dubbele overstag en kwam zéér langzaam terug op snelheid. Ze vielen af om die gewenste lokkende lijn over te steken, maar Alinghi was hen net 1 seconde voor.

Beluister ook het VRTnieuws (Sporza) interview van onze America's Cup kenner Yan Trouwen.

Foto's © ACM 2007/Carlos Lujan

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: