Gaat het ONK Zeezeilen anno 2007 het helemaal worden?

ONK ZeezeilenHet ONK Zeezeilen gaat van start op 28 september 2007 in IJmuiden, nog iets minder dan 2 maanden wachten, en met al de wijzigingen wordt het tijd om vooruit te blikken.

De meeste ClubRacers weten ondertussen dat dit jaar het ONK Zeezeilen gezeild wordt onder het ORC-Club handycap meetsysteem. Voor sommige een meevaller en volgens andere een stap in de verkeerde richting. Dit constateer ik uit verschillende gesprekken met potentiële deelnemers. Ik noem ze potentieel want de inschrijvingen lopen (nog) maar mondjesmaat binnen.

Vele ORC-Club en IRC vragen

Op de website van NK Zeezeilen vinden we een aantal antwoorden op de vele vragen die de zeilers aan de wedstrijdorganisatie hebben gesteld. Het grote topic is natuurlijk waarom er deze keer voor ORC-Club werd gekozen en niet voor IRC.

Volgens de organisatie willen ze wel in IRC maar mogen ze niet van het Watersportverbond. Er mag maar één Nederland kampioenschap met kajuitboten zijn onder de meetbrieven klassen.

IRC zeiljachten mogen dus wel deelnemen maar krijgen een apart (schaduw) klassement. De IRC deelnemers starten wel samen met de ORC-Clubbers.

Open Nederlands kampioenschap – What's in a name?

Dat de ONK zeilers kwalitatieve wedstrijden willen dat is duidelijk en liefst met zeilers op niveau. Maar moet dit dan perse gekoppeld zijn aan de naam ONK Zeezeilen?

Een Nederlands kampioenschap officieel uitvoeren brengt verplichtingen met zich mee die een organisatie en verbond wel eens in een zeer nauwe hoek kan duwen. Zo moeten er minstens 12 schepen reglementair per klasse ingeschreven zijn om een geldig kampioenschap te krijgen, zie Reglement voor Kampioenschappen zeilen en windsurfen artikel 13 (zie bijlage onderaan dit bericht).

Na enig onderzoek kom ik te weten dat in 2006 door het afdelingsbestuur breedtesport heel wat dispensaties zijn verleent. Men had maar liefst 3 dispensaties nodig om het ONK van 2006 kunstmatig geldig te verklaren. Het minimaal aantal deelnemers (12) werd niet bereikt en er waren te weinig klassen meetbrieven.

Zal het kampioenschap groeien door de ORC-Club injectie?

Dit jaar wordt voor het eerst het officiële kampioenschap Zeezeilen verzeild in de ORC-Club klassen. Met deze actie willen ze het evenement groter te maken dan ooit. De wedstrijdorganisatie belooft op haar website meer dan honderd zeiljachten aan de startlijn.

Hoeveel internationale deelnemers er aan het ONK Zeezeilen zullen deelnemen blijft nog wel een groot vraagteken.

Wat blijft van het voorzetsel “Open” nog over wanneer men op voorhand al weet dat buitenlandse zeiljachten met ORC-Club meetbrieven en kampioenschapambities vinden zeer lastig wordt.

Om het aantal buitenlandse deelnemers te vergroten is men wel koortsachtig op zoek naar Belgische deelnemers met IRC meetbrieven die op hun beurt kunnen meedingen in het zopas in leven geroepen Noordzee Clubkampioenschap. Zo ook werd ook aan ClubRacer gevraagd om hieraan mee te werken, bij deze.

Zijn de oud IMS zeilers hier gelukkig mee?

Ook hier groeien de meningen uiteen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een eigenaar die honderdduizenden euro's heeft geïnvesteerd in een IRC boot het leuk vindt om nadien te vertellen dat hij wel iets gewonnen heeft maar helaas niet Nederlands kampioen is geworden, en dit omdat het Watersportverbond dat zo voorschrijft.

Nog steeds evenementsponsors gezocht

Sinds Versatel geen hoofdsponsor meer is van het ONK Zeezeilen heeft de organisatie het niet gemakkelijk gehad met het bijeenzoeken van de budgetten. Iedereen mag van geluk spreken dat vorig jaar een aantal toeleveranciers en deelnemers bereidwillig genoeg waren om te helpen anders was er zelfs geen kampioenschap geweest. Respect!
Dit noodscenario een tweede keer uitvoeren zal nefast zijn.

Ondertussen is de organisatie druk aan het lobbyen om de budgetten bij mekaar te krijgen. De sponsor voorstellen zijn ondertussen ook onze redactietafel gepasseerd. Heb je nog wat klinkende munt uit te geven zie hieronder de mogelijkheden:

  • Titelsponsor: € 30.000
  • Sponsor: € 12.500
  • Co-sponsor: € 5.000

Beste veel geld als je het mij vraagt voor een evenement dat nog in zijn kinderschoenen staat. Maar de titelsponsor mag dan ook overal officieel en reglementair zijn naam kwijt. Van briefpapier, vlaggen op het startschip en finishlocaties, 1 pagina in het programmaboek tot aan de bannering om de haven en het strand.
Je eigen box versieren met 10 vlaggen (aka Audi 2006) blijft natuurlijk ook heel creatief en gratis.

Maak er iets moois van

Tot slot wil ik de ONK Zeezeilen organisatie, de Noordzee Club en al haar vrijwillige medewerkers veel succes toewensen. Maak er iets moois van zodat de winnaars hun medailles met trots kunnen dragen.

De inschrijvingen zijn geopend sinds 1 juli 2007 en tellen al 23 deelnemers uit 7 klassen.

ONK Zeezeilen

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: