Tour de France à la voile 2007 gestart

  • Author: entityone
    Date: wo, 04/07/2007 - 08:46

Tour de France à la Voile30 Mumm 30's zijn weer vertrokken voor een rondje Frankrijk

Zaterdag werd in Duinkerke het startschot gegeven van de 30ste Tour de France à la Voile. Dertig teams doen mee, en voor de 15de keer schreef het Brusselse team van “T-Service Interim Brussels Hoofdstedelijk” gewest in. En laat het duidelijk zijn: die naam gaan we geen twee keer herhalen in deze maand juli. Voor ons is dit ‘de Belgische Mumm 30’ oftewel MAD MUMM. Da’s al veel eenvoudiger. Het MAD MUMM-project wordt zoals steeds met vaste hand geleid door de dynamische duivelin-doet-al Mady Fobert. De boot dingt mee naar de prijzen (al zou dat een mirakel zijn) bij de amateurteams.

Ook de Nederlandse Technische universiteit van Delft schreef met een team in. En zij gaan na een lange voorbereidingsperiode resoluut voor een podiumplaats bij de studentenbemanningen. Met VanUden, de TU Delft en Van Oord als hoofdsponsors hebben ze alvast de nodige ademruimte.

Zaterdag: proloog en eerste manches

Na zes lange dagen van inspecties werden de teams zaterdagochtend het water opgestuurd voor een oefenwedstrijd, die helaas voor de MAD MUMM niet meetelt voor de punten: ze werden mooi achtste... Dankzij de ideale omstandigheden plakte de wedstrijdleiding er nog drie ‘echte’ manches achter. En toen kwamen de tenoren de neus aan het venster steken… De MAD MUMM zeilde een 21ste, een 19de en een 23ste plaats. Niet slecht voor de amateurs uit brussel, die een chronisch gebrek aan middelen en trainingsuren paren met een ongebreidelde inzet. De Nederlanders zetten een fraaie 16-5-24 neer.

Mastbreuk, boeien gemist, ... zeilen dus

Zondagochtend om 6 uur (Tourzeilers kennen het fenomeen) gooide de vloot de trossen los voor de etappe Duinkerke-Dieppe. Om zes uur vertrekken, dat houdt ondermeer in dat de zeilers om 4u30 mogen opstaan, het walteam is dan al een uur wakker... het zijn ook voor deze mensen lange dagen. Het startschot viel om 8u15, waarna de hele meute van dertig Mumms de hele etappe lang getrakteerd werden op de meest diverse weersomstandigheden: van regen en hagel tot stralende zon, van absoluut-geen-wind tot een-dikke-zeven.

De mast van één van de EIGSI CHARENTE MARITIME heeft het niet overleefd: een gebroken zijstag, vijf seconden later gevolgd krakende koolstof. Gelukkig werden alle zeilen gerecupereerd (met minieme schade) en vonden de zeilers snel een huurmast zodat ze de verdere Tour niet hoeven te missen. Voor de memorie: de ILE DE FRANCE schreef de etappe op haar naam, de MAD MUMM werd 25ste, maar miste onderweg een boei..., net zoals drie andere teams overigens. De VANUDEN-TU DELFT einigde net voor de Belgen op de 24ste plaats (en misten ook die boei).

24 jaar & feestje op zee

Antoine, één van de bemanningsleden op de Belgische Mumm, vierde zondag zijn 24ste verjaardag. Het is zijn allereerste Tour, en moet toegeven dat hij de fysieke inspanning wat onderschat heeft : “Het is loodzwaar, je moet urenlang elke seconde geconcentreerd blijven, en erin slagen om dat helse ritme een hele Tour lang vol te houden… Man, ik ben al stik-kapot na één dag…” . Over het feestje aan boord: geen woord. Zou het missen van de boei bij Calais daar iets mee te maken hebben?

Op maandag stond er een kustparcours voor Dieppe op het menu, bij een strakke wind (25-30 knopen). De VILLE DU PORT-LA REUNION finishte om 15u10 als eerste, op de hielen gezeten door de winnaars van vorig jaar TOULON COYCH HYERES en de COURRIER DUNKERQUE. De MAD MUMM finishte mooi 18de, de jongens (en meisjes) van Delft werden 24ste.

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: