33ste America's Cup belooft grotere en snellere boten

Het protocol van de 33ste America's Cup is in ruwe vorm bekend

Americas Cup Media (ACM) meldt ons dat er in een nieuwe klasse van boot zal gestreden worden in de volgende America's Cup, vooral sneller en groter. Men heeft het over 90 voeters die zullen bemand worden door 20 zeilers. De finale “design rule” voor het nieuwe type zal voor 31 december 2007 kenbaar worden gemaakt.

Brad Butterwurth de schipper van Alinghi zei tijdens de persconferentie:

"Everybody seems to want a new boat that is bigger, more exciting and difficult to sail, and faster which is the emphasis behind it."

"We're trying to develop something more exciting. These boats have been fantastic but I think they have got to the end of their life and people are looking for something bigger and faster, harder to sail. The guys will have to be athletic; they will be tough boats to sail."

Of dit een goede zaak is voor de massale media aandacht zullen we moeten afwachten. Snellere boten betekent ook meer winst of verlies, en dat betekent dat één team wel eens heel voorsprong kan maken. Een fout herstellen zal veel meer moeite kosten. Of de spanning dan hetzelfde zal blijven, zoals we net hebben mogen meemaken tijdens de laatste finale, is de grote vraag. We zullen het ten vroegste in 2009 te weten komen wanneer de teams tegen mekaar uitkomen. Tijdens de pre-regatta's blijft men de oude America's Cup zeilboten gebruiken.

De 33ste America's Cup zal niet vroeger dan 2009 en niet later dan 2011 gezeild worden.

Foto © ACM 2007/Stefano Gattini

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: