WK Zeilen - Pieter-Jan Postma wint drie races op rij

Finn zeilenNederlander Pieter-Jan Postma wint drie races op rij en klimt naar een tweede plaats in het algemeen klassement Finn zeilen. Gisteren won de gedreven Fries de laatste wedstrijd van dit Wereldkampioenschap. Vandaag ging hij ongestoord door met winnen en schreef race vier en vijf op zijn naam. In race vijf ging hij snel aan de leiding om die niet meer af te staan en met ruime marge te winnen.

In de Finn klasse wordt gevaren in twee groepen. Er doen 74 deelnemers mee. In totaal zijn er 11 races gepland inclusief de Medal race. De Finn klasse zeilde vandaag de wedstrijden op baan vijf. Dat is de buitenste baan op zee waar de wind relatief stabiel en sterk is, condities die fitte Postma goed liggen.

Postma vertelde tijdens een mini persconferentie na afloop. “Dit is natuurlijk grandioos. Twee keer achter elkaar winnen is heerlijk. Er stond veel wind. Windkracht vijf met uitschieters naar zeven. Dat is actie, dat is prachtig.”

Drie keer achter elkaar winnen is dit jaar al eerder gebeurd in het Franse Hyeres, maar nog niet op een WK. “Je moet heel geconcentreerd zijn en blijven dat is alles wat ik kan doen. Blijven focussen. Ik hou wel van druk, maar ik denk dat ik vooraf te veel verwachtingen had. Dat houdt me dan toch bezig de eerste dag. Ik moet mijn hoofd leeg hebben. Dit vergt zo veel concentratie.”

470 Klasse

De Nederlandse broers Coster eindigden op een zesde en een 14de plaats. Een redelijk goed begin? “We moeten zorgen dat we steeds bij de eerste tien zitten in het begin. Er doen meer dan honderd hele goede teams mee. Dus dit is redelijk. De omstandigheden waren niet optimaal. Op onze baan ging de wind af en toe helemaal uit. We lagen beide races in de top vijf,” zegt stuurman Sven Coster.

Kalle Coster voegt daar aan toe. “Het is frustrerend maar iedereen heeft er last van. Beide races zitten we er goed bij, de snelheid is prima, dus voorlopig geen zorgen.”

Het Belgisch 470 duo Bruno Van Antwerpen / Pim Peeters passeerde als 3de aan de benedenboei. Ze eindigden uiteindelijk 5de. In de 2de race werden ze 20ste en dit geeft hen een 29ste plek in de tussenstand van het WK 470 zeilen.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: