Team Branche Bureau wint EK J22 in Hoorn

Door alle races hoog te finishen won Team Branche Bureau van Jeroen den Boer (NED) op zondag 8 juli 2007 het EK J22.

Dat is een prestatie van formaat in het sterke veld van 39 J22’s. Ondanks de gevarieerde weersomstandigheden liet het team zich niet uit het veld slaan; of het nou op boothandeling of tactiek aankwam, iedere race behaalde het kwartet een toptien positie. Doordat de deelnemers aan elkaar gewaagd waren, bleef het spannend tot en met de laatste wedstrijd.

Team Jabulani eindigde op de tweede plaats met nipte voorsprong op Team Meijers, de nummer drie. Het EK vond van 5 tot en met 8 juli plaats in Hoorn.

Na drie zeildagen en negen races kwam het team dat onder alle omstandigheden het beste zeilde, als winnaar boven drijven. Toch was het tot op het laatste moment spannend wie er Europees Kampioen 2007 zou worden. Voor de finale race stond Team Branche Bureau slechts één punt voor op team Roark met Tjarco Timmermans aan het roer. Team Roark legde het af op bootsnelheid, waardoor team Branche Bureau er overtuigend met de zege vandoor ging.

Spanning tot aan de laatste race

Toen de laatste dag aanbrak, had team Branche Bureau de leiding (zonder aftrek), op de voet gevolgd door Hans Duetz en het team van Eelco Blok. De wind was afgenomen tot een lichte bries van ongeveer acht knopen. In de toptien waren de verschillen klein. Iedereen maakte kans op een podiumplaats. De wind draaide alle kanten uit, wat het tot een tactisch spelletje maakte.

Team JEUK van Gaston Loos won de eerste race met afstand, in de geleende klasseboot. Gaston: “Met wat minder wind heb je wat meer tijd en komt het niet zozeer op boothandeling aan. Dat is goed voor een nieuw team zoals wij. We moeten nog een beetje aan elkaar wennen.”

Bij de tweede race ging na een valse start de zwarte vlag omhoog. Na een behouden start won team Branche Bureau. “De bootsnelheid was goed en onze tacticus maakte een aantal briljante beslissingen”, aldus Den Boer. Het kwam dus aan op de laatste race. Den Boer: “We hadden een slechte start doordat we alleen op Tjarco Timmermans letten. We kwamen pas als 25ste bij de bovenboei, maar we hoefden ons geen zorgen te maken, want we lagen voor op Team Roark.”

Vervolgens wist team Branche Bureau zich naar voren te varen, en kwamen ze toch nog als derde over de finish. Team Roark baalde ondertussen flink. Tacticus Jurjen Feitsma: “Onze bootsnelheid was gewoonweg beneden peil. Iedereen om ons heen ging sneller. We vroegen ons af wat er aan de hand was. Toen we na de finish een stukje achteruit voeren, werd het duidelijk: er kwam een oerwoud aan zeewier achter ons roer vandaan.”

Veel wind

De eerste wedstrijddag, donderdag 5 juli, waaide er een dikke vier en tijdens de eerste race werd er fel gestart. Vijf boten waren te vroeg over de lijn en kregen een OCS. Zij konden zich dus geen slecht resultaat meer permitteren, want er is maar één aftrekrace toegestaan.

Winnaar van de dag was het team van Hans Duetz, dat twee keer als eerste over de finish voer.

Op vrijdag waaide het té hard

Wedstrijdleider Allard Mastenbroek: “Als het harder waait dan 7 Beaufort kunnen we niet starten. Toen we rond half tien uitvoeren, bleek dit zo te zijn. Na een uitstel van drie uur zijn we nog eens gaan kijken, maar toen was de wind nog harder.” Op zaterdag stond er een dikke zes, wat voor veel spektakel zorgde. Het wedstrijdcomité hield het tempo erin en liet de zeilers vier races varen. Voor sommige teams was dit teveel onder deze zware omstandigheden, waardoor ze de laatste wedstrijd niet finishten. Een aantal zeilen scheurde en de romp van team JEUK liep een flinke beschadiging op, waardoor ze de laatste race niet uit konden varen. Om toch verder te kunnen, mochten ze de volgende ochtend met de boot van de klasse-organisatie hun geluk beproeven.

Team Roark had een topdag met drie eerste plekken op rij. Hoewel Jeroen den Boer tijdens de prijsuitreiking beweerde dat zwaar weer niet zijn ‘cup of tea’ is, wisten hij en zijn bemanning het laatste eentje te pakken. Den Boer: “We kregen alsmaar meer aandewindse snelheid en gingen beter op de golven varen. Zo eindigden we steeds wat hoger.”

Buitenlandse prestaties

De zes Franse en twee Duitse teams slaagden er helaas niet in de top 20 te bereiken. Team European Homes bereikte de hoogste niet-Nederlandse notering met een 22ste plaats. De klasse is in deze landen dan ook een stuk minder groot dan in Nederland. Dit belette de Fransen er niet van te genieten van de sterke competitie tijdens het EK. De Nederlanders zijn ook alvast uitgenodigd voor klasse-evenementen in Frankrijk en Duitsland.

Top 5 resultaat EK J22 2007

  1. Team Branche Bureau, Jeroen den Boer (29 punten)
  2. Jabulani, Edgar Westerhuys (50 punten)
  3. Meijers, Eelco Blok (53 punten)
  4. Hans Duetz (61 punten)
  5. Team Roark, Tjarco Timmermans (63 punten)
Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: