Tour de France à la Voile 2007 weer van start

  • Author: entityone
    Date: ma, 09/07/2007 - 16:31

En ze zeilen weer!

Op zaterdagochtend verlieten de 30 Mumm’s hun schuiloord Cherbourg, voor een verbindingsetappe naar Paimpol, 83 mijl verder zuidwaarts, op de Noordbretoense kust. De start werd gegeven om 6 uur, maar daar hadden de zeilers geen boodschap aan: de storm had hen lang genoeg in de haven gehouden.

Om 17u38’ 47’’ zaterdag in de late namiddag zeilt de TOULON PROVENCE MEDITERRANEE COYCH HYERES als eerste over de finish, dra gevolgd door nummers twee en drie NOUVELLE CALEDONIE en de TAHITI ET SES ILES. Een mooi exotisch podium… De Belgen-Mumm einigt mooi 22ste, maar ondanks dat schuiven ze niet op in het klassement: hun directe concurrenten deden het nog beter... De Nederlanders op VANUDEN TUDELFT VAN OORD eindigden 29ste.

Na de finish in Paimpol was de dag nog niet voorbij: gezien de vloot arriveerde met laagwater, en de jachthaven van Paimpol enkel kort voor hoogwater open is, konden de zeilers pas rond 22u voet aan wal zetten. A very long day indeed...

Belgen scoren goed ... in een manche die niet meetelt

Zondag was een drukke dag: eerst de prijsuitreiking om 11 uur, gevolgd door de «Régate des Partenaires», een verplichte manche die evenwel niet meetelt voor het algemeen klassement. Tijd voor de topteams om wat stoom af te laten, en voor de kleine teams om zich te bewijzen. En dat deden de Belgen met verve: een fraaie 12 de plek was het resultaat. De Nederlanders deden nog beter, en werden erg knap 9de.

Paimpol – Lanvéoc

Tour de France à la voileTour de France à la voileMeteen na de finish van het verplicht nummertje werd de start gegeven van de verbindingsetappe naar Lanvéoc, een 120 mijl lang traject dat de zeilers rond de westelijke kant van Bretagne leidt, een route vol tactische kansen, met getijden, rotsen, winddraaingen, ... en bij nacht.

Voor de BRED (top-3 van het klassement bij de amateurs) werd het een afknapper. Letterlijk dan. Een zijstag brak, maar het team wist de mast –ondanks 20-25 knopen tegenwind- in één stuk te houden. Ze zetten koers naar Trébeurden voor herstellingen, en vervoegen straks de rest van de vloot in Lanvéoc.

Heel de nacht lang hakten de Mumms tegen die zuidwestenwind in. Pas vanochtend bij het merkteken voor Portsall, bij het ingaan van het ‘Chenal du Four’, konden de schoten gevierd worden, zodat de snelheidsmeters een sprong opwaarts maakten.

Iets voor 11 uur deze ochtend schreef de TOULON PROVENCE (enz.) deze etappe bij op haar palmares, 25 seconden voor de ILE DE FRANCE... na 120 mijl. 20 seconden na het middaguur finishten de Nederlanders, en nog eens 22 minuten later weerklonk de 27ste ‘toet-van-de-dag’ op het finish-schip, voor de Belgische Mumm.

Meer weten over de Tour de France à la Voile doe je hier

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: