Archipelago Raid: Nederlanders op 3e plek in extreme zeilrace

Archipelago RaidDe Archipelago Raid die afgelopen maandag 30 juli vanuit Björnö in de Scandinavische Archipelago is gestart is nu drie dagen onderweg en heeft te maken met uitdagende weersomstandigheden.

Volgens de laatste berichtgeving is het Nederlandse Team Yamaha met Micha Heemskerk en Bastiian Tentji als derde aangekomen bij check point 13 Hasslo achter team Brossard (Thibault Vauchel, Fr. en Calle Hennix, Zw) en Nissan (Jean Christophe Mourniac en Frank Citeau, Fr).

Dag 1, maandag 30 juli

Met weinig wind verliep de start voor de 28 deelnemende teams moeizaam. Al snel nam de wind toe en begon de race pas echt. De eerste etappe ging naar Fejan in het Noordelijke Archipelago. Team Brossard nam de leiding. Gedurende de dag was de wind erg zwak. Andrew MacPhearson van team Musto uit Australie reageerde: “Hoewel de start niet echt best was voor ons ging het daarna vrij goed tot we voorbij het tweede check point kwamen. We zeilen snel en paddelen langzaam. Met weinig wind is het veel paddelen dus we raakten een beetje achter toen we daarmee bezig waren….”

Dag 2, dinsdag 31 juli

Verliezen van een mastDe tweede dag van de race was een ander verhaal. De dag begon met het verliezen van een mast, het bijna zinken van een boot en veel schade. Met meer wind kwam er ook meer spanning in de wedstrijd.

De grote verhalen van dag twee kwamen echter niet van de koplopers in de race maar precies van waar de race bekend om is – de extreme en unieke wateren van het gebied. De Zweden Fredrik Karlsson en Magnus Groth van White Knuckle Express botsten nog voor het begin van de dag op een boomstam die onder water lag waardoor de boot langzaam vol liep met water. Hoewel om 09:30 uur het team en de boot weer in veiligheid waren was dit het einde van de race voor het Zweedse team. Omdat ze toch uit liefde voor het evenement de tocht willen volbrengen gaan ze met een geleende boot (Magnus Woxén’s boot, winnaar van de Raid in 2006) verder vanaf Fejan. Om 10:45 uur viel de mast van nog een Zweeds team, Voltaren (Per Westergren en Jonatan Singman) overboord. Er werd hard gewerkt om de verstaging te repareren om door te kunnen varen in de race.

De Teams eindigden dag twee op het eiland Fejan in het noorden van de Zweedse Archipelago.

Dag 3, woensdag 1 augustus

De derde etappe leidde de vloot over de Baltische zee. Mischa Heemskerk van Team Yamaha Red kwam als tweede aan in Marihamn en vertelt hoe het was aan de leiding van de vloot: “we verwachtten de wind van links te krijgen en dus kozen we voor de linkerzijde – het is altijd fijn als een plan werkt. We kregen een goede positie in de vloot en besloten niet te veel risico’s te nemen. Uiteindelijk heeft het voor ons gewerkt, we hebben nog net voor de finish de Fransen ingehaald.”

White Knuckle Express en Voltaren waren na hun pech van gisteren vandaag weer van de partij. Per Westergren zei: “de mast staat weer en we zijn blij om weer in de competitie te zitten. Het was een lange weg om af te nemen vandaag, vooral doordat halverwege de wind flink afnam. We zijn dus niet zo blij met ons resultaat maar vanaf hier gaan we er weer voor dus wie weet.”

Foto's © Th. Martinez

Meer informatie: http://www.archipelagoraid.com/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: