Lauriot-Prevost / Previer winnen Jeugd EK Hobie 16 zeilen met spi

Lauriot-Prevost / PrevierOp dinsdag 31 juli 2007 won het Franse duo Antoine Lauriot-Prevost en Alix Previer het Jeugd EK Hobie 16 zeilen met spinnaker in ’s Gravenzande.

Na een moeilijke slotdag van het kampioenschap, kwamen de Fransen als sterkste naar voren. De combinatie van een ruige branding en zwakke wind maakten het erg lastig zeilen voor de zeilers. Gedurende de middag nam de wind van acht knopen af tot ongeveer vier knopen.

De vloot volbracht drie races, waarvan er naderhand één ongeldig werd verklaard. De voormalige klassementsleiders Thomas Richards en Olivier Kersuzan (FRA) wonnen zilver, gevolgd door de Italianen Vittorio Bissaro en Lamberto Cesari. De Rotterdammers Rob Sprij en Sam Frank grepen net naast een medaille, maar lieten zien bij de Europese jeugdtop te behoren. Vanaf morgen meet het tweetal zich met de senioren in het Open EK Hobie 16.

Surfend door de branding keerden Sprij en Frank terug naar het strand. “De golven waren echt bizar hoog”, aldus Frank. “We begonnen vanochtend hier en kwamen er pas in Hoek van Holland doorheen. Verder was het heel licht met af en toe een vlaag op links en dan weer op rechts. Jammer dat die laatste race eruit ging, want toen waren we derde. Helaas hebben we net geen medaille.”

“Het was zwaar vandaag”, zei Alix Previer terwijl hij de spinnakerboom weghaalde voor deelname aan het Open EK Hobie 16. “De zwakke wind was variabel en er stond een hoge deining. Ondanks dat ging het redelijk. We zijn beter met vlakker water, zoals op de eerste twee dagen.” De kersverse jeugdkampioenen gaan nu door met het Open EK. “Ons doel is een plek bij de eerste twaalf. Dan zou onze week helemaal goed zijn.”

Thomas Richards is terleurgesteld

Thomas Richards, uitkomend voor Frankrijk, keek wat ongelukkig toen hij aan land kwam. Hij zakte op de laatste dag van de eerste naar de tweede plaats overall. “Ik ben absoluut teleurgesteld. We hadden een slechte eerste wedstrijd en in de laatste werden we net voor de finish door de Fransen ingehaald. Er stond nauwelijks nog wind, wat het extreem moeilijk maakte.” Volgens de zilveren stuurman waren er tevens grote verschillen in druk. Richards en Kersuzan zijn voorgeselecteerd voor de gold fleet van het EK Open Hobie 16. Richards: “Het is totaal anders zonder spinnaker. Ik vind het leuk, omdat het tactischer is en je makkelijker plekken kunt winnen.”

Nadat alle catamarans binnen waren, verklaarde wedstrijdleider Rob Hoogstra de laatste dagrace ongeldig. Hoogstra: “Ik kreeg de verkeerde finishtijd door. Ze hadden binnen 90 minuten binnen moeten zijn en naderhand bleek dat de eerste na 110 minuten over de lijn ging.” Ondanks de zomerse zonsondergang maakte de internationale jury overuren. Er waren 25 protesten. Morgen begint de gold fleet aan strijd om de Europese title in de Open Hobie 16.

Topvijf einduitslag Jeugd EK Hobie 16 met spi 2007:

1. FRA – Lauriot-Prevost/Pervier, 27 punten
2. FRA - Richards/Kersuzan, 28 punten
3. ITA – Bissaro/Cesari, 28 punten
4. NED – Sprij/Frank, 33 punten
5. GBR – Glover/Glover, 41 punten

Foto © Pierrick Contin.

http://www.hobiecateuropeans.com/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: