Nederlandse solozeilers in topvier van de Transgascogne zeilrace

T-Mobile TransgascogneOp maandag 30 juli 2007 legden de Nederlandse solozeilers Koen van Esch en Lucas Schröder in de Transgascogne beslag op respectievelijk de 2e en 4e plek overall. Deze wedstrijd in twee etappes van Port Bourgenay (FRA) naar Santander (ESP) en terug vergde het uiterste van hen.

In de eerste etappe werden ze overvallen door uiterst zwaar weer. Veel deelnemers raakten in de problemen en liepen averij op.

De Nederlanders doorstonden de heftige condities goed en Lucas Schröder wist met zijn T-Mobile One zelfs als derde te eindigden.

Lucas Schröder: “Voor mij en mijn boot was dit de ultieme test. Nooit eerder zeilde ik in zulke extreme omstandigheden, windkracht 10 en golven van 6 meter hoog. De eerste etappe heeft een behoorlijk slagveld aangericht in de vloot. Dat ik dit goed heb doorstaan, betekent voor mij dat ik klaar ben voor de Transat.”

De overgebleven 53 zeilers vertrokken afgelopen zaterdag weer richting Frankrijk. De rust was inmiddels weergekeerd in de Golf van Biskaije. In lichte en veranderlijke omstandigheden was het lastig om de snelste weg terug te vinden.

KLM – Flying DutchmanKoen van Esch lag daarbij lang op kop en bereikte met zijn KLM – Flying Dutchman als tweede Port Bourgenay. Door de ruime voorsprong op zijn tegenstanders maakte hij een sprong naar de tweede plek in het algemeen klassement. Lucas Schröder finishte als vierde en eindige ook op dezelfde plek in het algemeen klassement.

De zeilers kijken tevreden over het verloop van de laatste test voor de Transat 6,50 die op 16 september van start gaat in La Rochelle. Koen van Esch: “In de storm van de eerste etappe heb ik paar uur alleen op mijn grootzeil gevaren om schade aan de boot te voorkomen. Daardoor moest ik in de tweede etappe behoorlijk wat tijd goed maken. Het nieuwe zeil dat we tijdens dit seizoen ontwikkeld hebben, maakte in deze etappe het verschil. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. De tweede plaats is daarom een fantastische beloning.“

Pech houdt Jelmer Bouw aan de wal

De derde Nederlandse Mini-zeiler Jelmer Bouw kon door technische problemen niet deelnemen aan de Transgascogne. Jelmer Bouw: “Voor de eerste etappe werd windkracht 6 tot 7 voorspeld. Ik besloot daarom om niet van start te gaan met technische problemen. Het deed wel pijn om iedereen te zien vertrekken en zelf achter te blijven in de haven. Toen de boten weer aankwamen in Port Bourgenay, stond ik daar met een heel dubbel gevoel op het havenhoofd. Natuurlijk had ik het liefst meegedaan aan de wedstrijd. Maar gezien de zeer zware omstandigheden waarmee de zeilers te maken kregen, wist ik dat ik de goede beslissing had genomen om aan wal te blijven. Ik had tijdens de Transgascogne graag een aantal dingen willen testen, maar ik heb de tijd nu goed gebruikt om mijn boot verder voor te bereiden voor de Transat.” De technische problemen zijn inmiddels verholpen en de Van Uden Sailcenter ligt in La Rochelle klaar voor de start.

http://www.transgascogne.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: