Ruige start Jeugd EK 420/470 zeilen 2007

Jeugd EK 420/470 zeilenOp vrijdag 10 augustus gingen voor de kust van Medemblik de gecombineerde Europese Jeugd Kampioenschappen 420/470 zeilen ruig van start.

Een noordenwind kracht vijf en hoge, steile IJsselmeergolven zorgden voor uitdagende condities. Na de officiële openingceremonie van donderdagavond bij Kasteel Radboud kwamen vandaag de 233 teams met 32 verschillende nationaliteiten in actie.

In de 420-vloot van 116 deelnemers uit 24 landen gaan de Portugezen Freitas/Arriaga aan de leiding na drie races.

Bij de 420-meiden voeren de Nederlanders Nina Keijzer en Anneloes Van Veen het klassement aan. Bij de 470 verschenen 117 boten uit 27 landen aan de start. De Israëliërs Eyal en Yal bleven in beide wedstrijden ongeslagen en staan bovenaan. Team Steven (NED) staat derde en Fokkema/Jongens (NED) tweede bij de meiden.

470 – Israëliërs Eyal/Yam vliegen naar eerste positie

“We hadden een enorme voorsprong”, jubelde Amir Yam terwijl hij de boot stond af te tuigen. Eyal en Yam zijn geen onbekenden in de top. Dit talentvolle duo uit Israel won vorig jaar de wereldtitel bij de junioren en eindigde onlangs als vierde bij de mondiale juniorenstrijd in Bulgarije. Op de eerste dag van het Jeugd EK 420/470 in Medemblik waren zij hun concurrenten te snel af.

De 470-vloot van 117 boten uit 27 landen was verdeeld in drie startgroepen, die elk twee races voer.

Eyal/YamEyal/YamYam: “Wij houden van dit weer. Vooral aan de wind gaan we hard. In de tweede race was het nog even spannend toen we de spinnaker niet konden hijsen voor het halve windse rak. Het val bleef steken bij de klem, maar onze voorsprong was groot genoeg om de Polen Tomasz Janusewski en Marcin Mickiewicz achter ons te houden.”

De Fransen Balzeau/Fountaine en de Nederlanders Le Fèvre/Krol scoorden beiden een eentje en een tweetje. Doordat de Fransen de middag afsloten met een zege, staan zij tweede en de oranjezeilers derde overall. Le Fèvre: “Jammer van die laatste wedstrijd, want we hebben wel de snelheid om te winnen. We gingen voorzichtig van start en met de groep mee overstag. De Fransen moesten naar links klappen, omdat ze in onze vuile wind zaten. Wij zijn toen niet op tijd meegegaan.”

Volgens Krol zijn de snelheidsverschillen groot en varen ze vaak met de topdrie ver op kop.

Le Fèvre: “Het is wel cool met die steile golven.” De kersverse zilveren medaillewinnaars van het WK Junioren in Bulgarije, de Grieken Vasilas en Mitakis, begonnen het kampioenschap eveneens met een overwinning. Vasilas: “Na het tweede startschot ging de vlag voor individuele terugroep omhoog. Wij zijn toen omgedraaid en opnieuw gestart, waardoor we ver achter lagen.” Het duo kwam als zesde over de lijn en neemt nu een achtste positie overall in.

In het dameklassement nemen Tara Pacheco en Berta Betanzos de eerste plaats in, gevolgd door de Nederlanders Margriet Fokkema en Marieke Jongens.
420 – Keijzer/Van Veen aan de leiding bij de meiden
De Nederlandse meiden Nina Keijzer en Anneloes van Veen gingen vandaag juichend en met een grote voorsprong door de tweede finish. Hun eerste overwinning was daarmee een feit.

Van Veen met opgetogen stem: “Die race was super vet. We liepen steeds harder uit en de jongens konden dat niet hebben.” Nina Keijzer vult aan: “Ik zat te shaken en probeerde me op het sturen te concentreren.” Het duo gaf de zege niet meer uit handen.
Van Veen: “In de andere races gingen we wel hard, maar naar de verkeerde kant. We voeren telkens tegen de winddraaiing in.” Met een serie van 9-1-11 staan de oranjezeilsters als eerste meidenteam op de tiende plek overall.

Van Veen uitte zich voorzichtig over hun doelstelling bij dit Jeugd EK: “Volgens onze coach Rob Sepers moeten wij hier een medaille kunnen halen, maar wij willen het gewoon elke dag beter doen. De locatie is niet zo gunstig voor ons, want wij zijn niet zo goed in landeffecten. Wij zijn beter in meer wind op zee.”

Het tweede meidenduo, Tina Lutz en Susann Beucke uit Groot-Brittannië, volgt op de veertiende plek. Lutz veroverde in 2005 de wereldtitel in de Optimist. Haar bemanning Beucke licht hun doelstelling toe: “We varen sinds maart samen en we hebben voor dit evenement gekozen, omdat we hier tegen de jongens kunnen varen. Hun niveau ligt veel hoger. We willen niet winnen, maar zoveel mogelijk leren.”

Dat eerste geldt niet voor de koplopers Bernardo Freitas en Manuel Arriaga (POR). De jongens voeren het veld aan met een score van 1-2-2, gevolgd door de Italianen Simon Sivitz Kosuta en Jas Farneti. Kosuta en Farneti wonnen begin augustus brons bij het EK 420 in Istanbul.

Elsner/Bischoff-EverdingElsner/Bischoff-EverdingDe Britten Tim Elsner en Leon Bischoff-Everding staan derde overall. Zij schreven twee races op hun naam. Elsner: “Het ging lekker vandaag. We waren goed voorbereid en hadden een prima snelheid. We willen uiteindelijk bij de eerste tien eindigen. Er zijn meerdere favorieten voor de titel, want de top is breed.”

Morgen staan voor de 420-deelnemers de drie laatste kwalificatieraces gepland, waarna op zondag een rustdag volgt. De 470 vaart twee wedstrijden en op zondag de twee laatste. Vanaf maandag vervolgen beide klassen de strijd om de medailles in de gouden, zilveren en bronzen vloten.

Top vijf 470 na twee races:

1. ISR – Eyal/Yam, 2 punten
2. FRA – Balzeau/Foutaine, 3 punten
3. NED – Le Fèvre/Krol, 3 punten
4. GER – Rieger/Rieger, 4 punten
5. ISR – Abadi/Botzer, 4 punten

25. ESP – Pacheco/Betanzos, 21 punten (meiden)
33. NED – Fokkema/Jongens, 27 punten (meiden)

Top vijf 420 na drie races:

1. POR – Freitas/Arriaga, 5 punten
2. ITA – Sivitz Kosuta/Farneti, 6 punten
3. GER – Elsner/Bischoff-Everding, 8 punten
4. GBR – Saxton/Foskett, 8 punten
5. GBR – Moss/Muskett, 11 punten

10. NED – Keijzer/Van Veen, 21 punten (meiden)

Foto © Thom Touw

Alle resultaten: http://www.420470jec.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: