Skandia Cowes Week: Holmatro wint zijn 2de race

Skandia Cowes Week: HolmatroGe moet er toch veel voor over hebben om elke dag die verslagjes te schrijven voor de mensen thuis. Al mijn zeilmakkers zitten nu in de tent “rummeke`s” achterover te slagen en ik zit hier bij die knappe hostessen van de media. Maar ja, je moet er iets voor over hebben, niet?

Weer uitstel tot 14u vooraleer we een startje kregen. Die start werd dan een general recall, en werd herstart met een black flag. Niet het moment om een foutje te maken dus.

We hebben nu 7 races gevaren en dat betekent dat er plaats is voor 1 aftrek. Varen we morgen ook nog een race dan krijgen we 2 aftrek wedstrijden (voor iemand die niets van zeilen kent, moet dit laatste wel heel pervers klinken…).

IRC 1: Flash Glove verstevigd zijn leidersplaats want ze komen voor de verandering eens aan voor ‘line honour champ’ Loki. Formidable wordt 8ste in IRC en laatste in IRM. Formidable staat nu op een 9de plek overall met 54pts. De TP 52 St James Place staat slechts 1 puntje voor hen.

IRC 2: Wisc vaart nog eens een paaltje en bij Bolidt aan boord zwaait Maxim Van Pelt ipv Tommaso Chieffi (tactieker Shosholoza) nu de scepter wat betreft de tactische beslissingen toch, ze worden 4de en Checkmate wordt normaal 8ste, maar door een foutje krijgen ze een % penalty te incasseren en worden ze 13de (en dat op een vrijdag…).

De Checkmate staat op een 5de plek met 36pt de 2 boten voor hem hebben 31pt en zijn dus nog mogelijk een te overwinnen prooi. Voor Bolidt die nu op 7 staat met 44.5pt zijnde slechts een half puntje voor nr 8 en 6 punten na de nr 6.

IRC 3: 5 NederVlaams taligen in de top 10 en slechts 4 Engelanders. Holmatro vaart een paaltje, Moana een 2de plek (ze konden eerste zijn, maar zijn onderweg onder spi de Checkmate wat gaan oploeven en maakten daardoor de weg vrij voor Holmatro), Roark een 5, Eclectic een 7 en Allard een 10.

De Daikin Airco wordt 12de, Weerga 17de, Phoenix 20ste, Popov 26ste en Futuro 27ste. Als ik het goed gezien heb dwongen de Popov en de Futuro water af aan de boei voor een Red Funel ferry…

Overall staat de Holmatro eerst met 10pt voor de Roark op 2 met 13pt en de Uxorious 3 op 3 met 13.5pt (vechten om de 2de plek dus). Moana vinden we terug op 4 met 27pt, de Eclectic op 8 met 56pt, de Allard op 9 met 58pt, de Weerga op 10 met 64pt en de Daikin Airco op 12 met 75pt. De Phoenix staat op 23 met 126pt, de Futuro op 24 met 145pt en de Popov op 31 met 181pt.

Ik sprak juist Sander Speet tactieker en skipper van Holmatro, en hij wist me te zeggen dat ze nu als eerste op de reserve plaats voor de Fastnet staan. Er hoeft er dus maar eentje uit te vallen en ze zijn er bij. Dankzij hun eerste plaats zit het er dik in dat ze zelfs morgen qua punten helemaal niet meer hoeven te varen. Ze kunnen zich dan helemaal voorbereiden op de Fastnet.

IRC 4: De Belgische Avalanche voelt zich goed in dit lichte weer en vaart een 7de plek. De Zuidfries vinden we terug op een 21ste plaats. Avalanche staat nu overall op 11 met 75pt en de Zuidfries op 22 met 126pt.

IRC 5: Vaarde niet vandaag. Te weinig wind. De Tontin staat op 13 met 66pt en de Azzuro op 29 met 149pt. Beide kunnen nog 2 plekken naar voor.

IRC 6: Vaarde ook niet vandaag. Te weinig wind. De Vanilla staat op 12 met 38pt 3 à 4 plekken vooruit moet mogelijk zijn en de Winsome staat op en ook voor hen is 4 plekken naar voor nog mogelijk.

IRC 8: Vaarde ook niet. Te weinig wind. Mrs Jones staat overall op een 20ste plek met 101pt en kan nog 1 plekje opschuiven, maar ook eentje naar achter schuiven…

SB 3: Vaarde ook niet. Te weinig wind. Twerk staat op 31 met 145pt en ook voor hen staan er nog 5 winstplaatsen in te nemen…

Het kan zijn dat ik morgen geen verslag schrijf vanwege de voorbereiding van de Rolex Fastnet Race. De voorspelling voor di-woe ziet er niet veel belovend uit als je dan nog aan de wind aan't varen bent. 50kn+ staat er dan op ons menu.

Ice zal dan waarschijnlijk wel een korte samenvatting geven betreffende het einde van Cowes Week en het verloop van de Fastnet.

Foto © Rick Tomlinson

Meer informatie: Cowes Week

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: