Jeugd EK 420/470 zeilen: Italianen en Grieken leiden het klassement

Jeugd EK 420/470 zeilenOp zaterdag 11 augustus 2007 namen de Italianen Kosuta/Farneti (420) en de Grieken Vasilas/Mitakis (470) de leiding over bij de Jeugd EK 420/470.

De 233 teams kregen met lichtere condities te maken. De noordoosten bries was ongeveer 13 knopen sterk met volop zonneschijn. Beide klassen volbrachten drie races, waarin hevig om de punten werd gestreden.

De Britten Mills/Hughs voeren het 470-meidenklassement aan. De Duitsers Lutz/Beucke doen dat in de 420.

Na een spannende wedstrijddag op het water, mochten de zeilers voor een korte trip mee aan boord van de spectaculaire Holmatro Extreme 40 catamaran. Het beest stal de show door op één romp voor het Regatta Center Medemblik langs te scheren. Dit zal het beeld van de komende twee dagen zijn, want de 40-voeter blijft tot en met maandag uitvaren met gasten en deelnemers.

420 – Italianen op dreef

De Britse stuurman Jonny Moss, zesde overall, vatte ’s middags de condities in het kort samen: “Vandaag was het een kwestie van vlagen benutten en gisteren moest je voor snelheid gaan. De top zes of zeven boten voeren verspreid en daarachter hoopte alles zich op. Bij de boeirondingen kon je veel winnen en verliezen.”

Kosuta/FarnetiKosuta/Farneti Gedurende de dag veranderde het 420-klassement inderdaad enkele malen in de top. Uiteindelijk wonnen de Italianen Kosuta/Farneti de kwalificatieserie, ondanks het feit dat ze vanochtend met een niet veel belovende 28ste plek begonnen.

Simon Sivitz Kosuta: “We hadden een slechte start, waarna we naar rechts gingen. Vervolgens draaide de wind naar links.”

In de twee daaropvolgende wedstrijden kozen de Italiaanse jeugdzeilers voor die voordelige linkerzijde, wat in twee zeges resulteerde.

Het gat met de nummers twee, Maccari and Rocco (ITA), bedroeg na zes races negen punten. Maccari over de Italiaanse opmars: “In Italië zijn we gewend aan soortgelijke condities, dus was het niet echt moeilijk voor ons.” Hij en zijn bemanning voeren een constante reeks van 4-2-4. “Ik noem dit ‘dansen met de wind’. Hopelijk houden we dit weer”, aldus Maccari.

Thibaut Soler en Gabriel Skoczek (FRA) wonnen de tweede race na een heftige strijd met Maccari en Rocco. Skoczek: “Het was net matchracen. In het laatste spinnakerrak forceerden we een gijp bij hen, waardoor wij ervoor konden komen.” De jonge Fransmannen staan nu derde overall, gevolgd door Justin Liu en Sherman Cheng (SIN) uit Singapore.

De Duitse tieners Tina Lutz en Susann Beucke namen de leiding in het meidenklassement over van Nina Keijzer en Anneloes van Veen. De oranjezeilsters voorspelden gisteren al dat ze bij lichter weer zouden zakken. Ze staan nu als zesde meidenteam op de 31ste plaats. Daarmee haalden ze wel de gold fleet, waarin de eerste 58 deelnemers maandag mogen starten. De einduitslag in de kwalificatiereeks telt als één resultaat mee in de finale serie. Vandaag heeft de 420-klasse een rustdag.

470 – Nederlanders nog altijd op medaillekoers

De strijd in de topzeven van de 470-vloot is ronduit spannend. De Grieken Vasilas/Mitakis, vorig jaar goed voor brons, namen met één punt verschil de leiding over van de Israëliërs Eyal/Yam.

Vasilas: “Vandaag waren de omstandigheden gelijk aan die we soms in Griekenland hebben. De wind draaide veel en daar zijn we goed in, maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Volgens de Griekse stuurman lag het allemaal dicht bij elkaar: “De Brazilianen zeilden heel goed (1-13-2) en in de laatste wedstrijd hadden we moeite om de Engelse meiden bij te houden. Die gingen knetterhard bij deze lichte bries.”

Hannah Mills en Katrina Hughs kwamen als derde door de finish en klommen van de 41ste naar de 32ste plaats. Ze staan nu tevens eerste in het meidenklassement. Deze opmars komt niet onverwachts. In 2002 won Mills bij de meisjes de wereldtitel in de Optimist. Ze werd tweemaal Europees Jeugdkampioen in de 420 en vorig jaar schreef ze het International 420 Ladies World Championship op haar naam. Sinds kerst 2006 vaart ze samen met Hughs.

De Russen Basalkin en Sheremetyev presteerden sterk met een 1-2-1, waarmee ze de Nederlander Le Fèvre/Krol naar de vierde plek overall verwezen.

De Nederlandse medaillekandidaten hadden een moeizamere dag dan gisteren. Steven le Fèvre: “We hebben bij dit weer niet zoveel snelheid. We hebben net niets extra’s. Dat moeten we meer trainen.” Desondanks kwamen de Stevens winnend over de lijn van de tweede race, nadat ze eerder tiende waren geworden. Krol: “ We zaten in het midden en aan de buitenkanten werden we voorbij gevaren.” Volgens Le Fèvre kwamen ze wel iets terug, maar deden ze daarna ‘weer iets doms’: “We waren laf aan het doen. We hadden gewoon een hoek in moeten branden.”

Margriet Fokkema en Marieke Jongens kwamen met gemengde gevoelens van het water. Twee goede en een slechte wedstrijd was de balans. Jongens: “In die tweede race moesten we wel vier keer een strafrondje draaien. We raakten bij de bovenboei een keer iemand. Bij de laatste onderboei hadden we net een onwijze groep ingehaald, toen we van de jury een gele vlag kregen. Ik denk omdat Margriet te veel met de schoot werkten. We vielen daardoor van de negende plek terug naar de zeventiende.” Toch staan ze nog als tweede meidenteam op de 27ste positie. Fokkema: “We gaan voor de gold fleet, maar dan moet je niet te veel van dergelijke fouten maken.”

Topvijf 470 na vijf races en een aftrek:

1. GRE – Vasilas/Mitakis, 5 punten
2. ISR – Eyal/Yam, 6 punten
3. RUS – Basalkin/Sheremetyev, 7 punten
4. NED – Le Fèvre/Krol, 8 punten
5. GER – Rieger/Rieger, 10 punten

23. GBR – Mills/Hughes, 40 punten (girls)
27. NED – Fokkema/Jongens, 42 points (girls)

Topvijf 420 na zes races en een aftrek:

1. ITA – Kosuta/Farneti, 8 punten
2. ITA – Maccari/Rocco, 17 punten
3. FRA – Soler/Skoczek, 20 punten
4. SIN – Liu/Cheng, 26 punten
5. GBR – Saxton/Foskett, 28 punten

13. GER – Lutz/Beucke, 57 punten (girls)
14. GBR – Stanley/Macgregor, 58 punten (girls)

Foto © Thom Touw

Alle resultaten: http://www.420470jec.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: