Jeugd EK 420/470 zeilen: topdrie in de 470 klasse op gelijke punten

Jeugd EK 420/470 zeilenNa de laatste kwalificatiewedstrijd op zondag 12 augustus, staat de 470-topdrie op gelijke punten bij het Jeugd EK 420/470 zeilen 2007.

De Israëliërs Eyal/Yam leiden op basis van individuele resultaten (drie eentjes), gevolgd door de Nederlanders Le Fèvre/Krol en de Russen Basalkin/Sheremetyev.

De Wit-Russinnen Alaeksandra en Alla pakten vandaag de zege in hun race en klommen daarmee van de 41ste naar de 23ste positie overall. Zij plaatsten zich tevens als eerste meidenteam voor de gold fleet, waarin ze met drie andere meidenduo’s gaan strijden om de medailles.

Het was een lastige dag met een zuidelijke bries kracht drie, die veel draaide en dat bij knobbelig water. De drie 470-velden volbrachten ieder één race.

“Het is voor het eerst warm geweest”, zei Yam naderhand op de wal. De Israëliërs finishten als vierde, waarmee ze op tien punten in totaal kwamen. Doordat ze één eentje meer hebben dan hun Nederlandse concurrenten, voeren zij het klassement aan.

Yam: “We hadden een prima start op links en een mooi gevecht met de Duitse broers Rieger en de Fransen. Je moest echt op de winddraaiingen varen, want er was geen begunstigde zijde. We konden bij de eerste vier blijven.”

Uiteindelijk gingen de Fransen Nun en Andrieu winnend over de lijn. Le Fèvre en Krol (NED), nummer 7 and 3 bij het WK Laser Radial 2007, hadden een zware dobber aan de Wit-Russinnen.

Le Fèvre: “We startten op links en gingen een stukje naar links. Daar zaten we als snel in goede wind, waardoor we met een paar boten over de rest heen konden lopen. We waren vierde bij de bovenboei, waarna we een super voor-de-winds rak hadden en als tweede bij de onderton aankwamen. Bij de finish lagen op de spiegel van die meiden.”

Gele vlag voor Grieken

Belarus girlsBelarus girlsDe klassementleiders van gisteren, Vasilas en Mitakis (GRE), vielen terug naar de vierde positie, vanwege een tiende plek in de laatste kwalificatierace.

Vasilas: “We waren de derde groep, dus konden we de eerste twee starts bekijken. Daarbij was links steeds voordelig, dus wij kozen ook voor die kant. Alleen draaide de wind bij ons zo’n dertig graden naar rechts en lagen wij ongeveer achteraan.” Het tweetal werkte zich naar voren en kwam van een vijftiende terug naar een derde positie.

Vasilas: “Bij de laatste boeironding schoven er drie boten van rechts voorbij, dus toen lagen we zesde.” Totdat de jury de gele vlag trok. Vasilas: “Door een winddraaiing werd het meer een halve windse koers en hield ik met mijn hand de giek tegen. Er stonden wat golven, dus mijn arm bewoog. Ik denk dat het leek alsof ik pompte. In de zeven jaar dat wij samen in de 420 en 470 zeilen, was dit de tweede gele vlag.”

Fokkema/Jongens nog steeds op zilveren meidenkoers
Vanwege de tricky condities en de gemengde vloot, was het een interessante dag voor de meidencompetitie. Elke fout kon resulteren in een groot verlies van plekken, want de jongens konden er ook tussen slippen.

Alleen de top 39 mocht door naar de gold fleet.

Het eerste meidenteam van gisteren, Mills en Hughes (GBR), kreeg met een terugval te maken en zakte naar de 34ste plaats. Terwijl de Wit-Russinnen een vlucht naar boven nam door een eentje te scoren.

Alaeksandra: “Halverwege het eerste kruisrak namen we de koppositie over. Dat was erg spannend, maar het was echt cool om te winnen. Nu is ons doel om bij de eerste drie meisjes te eindigen.”

Margriet Fokkema en Marieke Jongens (NED) hadden een aanvaring op de startlijn en moesten daarom een strafrondje draaien. Volgens coach Rob Sepers is het dan moeilijk om bij deze onstabiele wind terug te komen. Ze kwamen als 30ste binnen, wat hun aftrekrace werd. De Nederlanders staan nog altijd tweede in de strijd om de meidentitel.

De Françaises Menaldo en De France gingen als vierde en laatste damesteam naar de gold fleet.

De 420-zeilers hadden een rustdag, meer velen van hen liepen alsnog in zeilkleding rond. Ze mochten een indrukwekkend rondje met de Holmatro Extreme 40 meevaren. Zij kwamen stuk voor stuk met blijde gezichten en een onvergetelijke ervaring terug.

Op maandag 13 augustus begint de finale strijd om de medailles. De 420-vloot wordt opgedeeld in goud en zilver. De 470-deelnemers gaan verder in gouden, zilveren en bronzen vloten met elk 39 boten.

Topvijf 470 na zes races en een aftrek:

1. ISR – Eyal/Yam, 10 punten
2. NED – Le Fèvre/Krol, 10 punten
3. RUS – Basalkin/Sheremetyev, 10 punten
4. GRE – Vasilas/Mitakis,11 punten
5. GER – Rieger/Rieger, 15 punten

23. GBR – Alaeksandra/Alla, 54 punten (girls)
33. NED – Fokkema/Jongens, 61 punten (girls)

Foto © Thom Touw

Alle resultaten: http://www.420470jec.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: