Emmanuel Boulogne & Bruno Hock winnen het OBK Lange Afstand zeilen voor Formule 18 catamarans

Open Belgisch Kampioenschap Lange Afstand zeilenOostende, 13 augustus 2007 – Emmanuel Boulogne & Bruno Hock hebben dit weekend op hun Cirrus B1 de MExT Multihull Cup 2007 of het Open Belgisch Kampioenschap Lange Afstand zeilen voor Formule 18 catamarans gewonnen.

Nadat zij zaterdag al afgetekend de eerste etappe naar Nieuwpoort wonnen, slaagden zij er ook in om op zondag de etappe naar Blankerberge te winnen.

In de eindrangschikking heeft het Frans/Belgisch team na 6 uur 16 minuten en 11 seconden varen welgeteld 6 minuten en 24 seconden voorsprong op de Belgen Joël Lefevre & Jacques Lemaire en 6 minuten en 31 seconden op de derde boot met het Engels team Stuart Gummer met Ellen Forshaw. Joël Lefevre & Jacques Lemaire
mochten als eerste volledig Belgisch team de titel van “Belgisch kampioen lange afstand voor Formule 18” in ontvangst nemen.

Emmanuel Boulogne vertelt: “Wij zijn heel blij met deze overwinning. Vorig jaar verloren we al op de eerste dag al onze hoop op een overwinning nadat we werden gediskwalificeerd omdat we in de eerste etappe een boei aan de verkeerde kant hadden gerond. Dit jaar waren we uiteraard sterk gemotiveerd om dezelfde fout niet meer te maken. We wisten dat als we voorop zouden varen we het parcours wel degelijk goed zouden moeten kennen en we hebben dan ook veel aandacht besteed aan de navigatie. Ondanks de zwakke wind slaagden we er telkens in onze voorsprong gestaag uit te
breiden.”

MExt Sailing TeamMExt Sailing TeamKersvers Belgisch Kampioen Joël Lefevre volgt Sebbe Godefroid op die de MExT Multihull Cup vorig jaar won. Sebbe en teamgenoot Carolijn verblijven op dit moment
voor hun Olympische voorbereiding in China en konden dit weekend dus niet deelnemen.

Joël Lefevre is uiteraard heel blij met zijn titel: “Wij hadden al van in het begin van dit jaar als objectief om deze titel te winnen en we zijn heel gelukkig dat we ons doel hebben bereikt. De weersomstandigheden waren niet gemakkelijk en na een
goede wedstrijd op zaterdag vreesden we zondag even dat onze titel in het gedrang zou komen toen we op een bepaald moment in de wedstrijd slechts op de 11de plaats lagen.

Toch slaagden we erin om in die etappe als 5de team binnen te komen en dank zij het goed resultaat van zaterdag hadden we toch nog meer dan 6 minuten voorsprong op het tweede Belgisch team.”

Etappes van zaterdag en zondag geplaagd door gebrek aan wind

Ondanks het mooie weer op zaterdag stond er slechts een heel licht briesje waardoor de wedstrijdorganisatie besliste om de eerste etappe van Oostende naar het Franse Braydunes en terug af te korten in Nieuwpoort. Ook zondag stond er een heel zwakke wind uit het zuiden en diende de tweede etappe die oorspronkelijk gepland was tot Blankenberge in te korten in De Haan.

Recordtijd van Sebbe Godefroid niet verbeterd

Door de zwakke wind kwam de recordtijd die Sebbe & Carolijn in de eerste etappe van vorig jaar hadden neergezet nooit in gevaar. Zij legden toen de afstand Oostende-Braydunes-Oostende af in 3 uur 33 minuten en 32 seconden. Dit jaar had Emmanuel Boulogne al 2 uur 49 minuten en 2 seconden nodig om slechts tot in Nieuwpoort te geraken.

Realtime resultaatverwerking en komst van Extreme 40 catamaran zorgt voor spektakel aan de kant

Extreme 40Extreme 40Filip Lecomte, verantwoordelijke persrelaties van de Ostend Sailing & Racing Club (de organiserende zeilclub) stelt: “Ook aan de kant was er spektakel te beleven: voor de eerste keer in België was het mogelijk om dank zij het gebruik van mobiele technologie aan ieder checkpoint de wedstrijd live vanop de kant en het internet te volgen. Fans en
vrienden van de deelnemers konden zo de positie van hun favoriet permanent meevolgen zonder zelf op het water te moeten zijn.

Het was de eerste keer dat deze oplossing voor een catamaranwedstrijd in België werd ingezet maar het is een unaniem succes geworden. De technologie heeft haar degelijkheid bewezen en dank zij deze oplossing hebben we een nieuwe manier gevonden om mensen dichter bij de watersport en meer specifiek het wedstrijdzeilen te betrekken.”

Hij vult verder aan: “Op zondag 12 augustus hadden we ook het bezoek van een Extreme 40 klasse catamaran. Deze super catamaran van 12 meter lang en 8 meter
breed haalt met gemak snelheden van meer dan 35 knopen of bijna 70 km/u.

Aan boord maakte voor de gelegenheid Sabine Appelmans deel uit van de bemanning. Zij kon voor het eerst ervaren hoe intens catamaran zeilen wel is. Voor de bezoekers van onze kust was de Tommy Hilfiger Extreme 40 een mooie aanvulling op de kleurrijke zeilen
van de rest van de vloot. Ondanks de zwakke wind slaagde de boot er toch in om 1 romp uit het water te krijgen en zo voor spektakel aan de kant te zorgen.”

Freddy Lecomte, voorzitter van de OSRC, besluit: “We hebben een heel mooi en spannend kampioenschap gehad. We hadden de luxe te beschikken over een internationaal deelnemersveld van 41 teams met verschillende nationale en internationale kampioenen wat het niveau bijzonder hoog maakte. De lichte wind
zorgde ervoor dat de deelnemers dubbel geconcenteerd moesten zijn om ieder zuchtje mee te kunnen pikken en taktisch de juiste beslissingen te nemen. Wij kijken alvast uit naar de nieuwe editie van volgend jaar die dan op 16 en 17 augustus 2008 zal plaatsvinden.”

Resultaten van zaterdag 11 augustus (etape 1 – Oostende-Nieuwpoort)

1. Emmanuel Boulogne/Bruno Hock F/B Cirrus F18 2u49m2s
2. Joel Lefevre / Jacques Lemaire B Cirrus B1 Op 3m2s
3. Gummer Stewart/Ellen Foreshaw UK Capricorn F18 Op 4m18s
4. Gorden Veenman/Sander De boer NL Hobie Cat Tiger Op 7m2s
5. Wim Deca/Astrid Janssens B Nacra Infusion Op 8m23s

Resultaten van zondag 12 augustus (etape 2 – Oostende-Middelkerke-De Haan)

1. Emmanuel Boulogne/Bruno Hock F/B Cirrus B1 3u37m8s
2. Gummer Stewart/Ellen Foreshaw UK Capricorn F18 Op 2m12s
3. Peter Schell /Pierre Delvaux B Cirrus B1 Op 2m16s
4. Michel De Frenne / Nicolas Graux B Cirrus B1 Op 3m17s
5. Joel Lefevre / Jacques Lemaire B Cirrus B1 Op 3m22s

Eindrangschikking MExT Multihull Cup 2007

1. Emmanuel Boulogne/Bruno Hock F/B Cirrus B1 6u16m11s'
2. Joel Lefevre/Jacques Lemaire B Cirrus B1 Op 6m24s
3. Gummer Stewart/Ellen Forshaw UK Capricorn F18 Op 6m31s
4. Peter Schell /Pierre Delvaux B Cirrus B1 Op 13m3s
5. Michel De Frenne/Nicolas Graux B Cirrus B1 Op 16m27s

Enkele praktische wedstrijdgegevens

De start van de MExT Multihull Cup vond plaats op zaterdag 11 augustus om 12.30 uur voor het strand van de Halve Maan in Oostende (ter hoogte van de Oostendse vuurtoren) en ging vervolgens oorspronkelijk via Middelkerke naar Braydunes in Frankrijk waar de zeilers een boei moesten ronden om daarna terug te keren naar de aankomst die voor het strand de Halve
Maan ligt. Door de zwakke wind werd de wedstrijd in Nieuwpoort afgekort.

Op zondag 12 augustus werd er om 10.30 uur gestart vanaf dezelfde plaats richting Middelkerke waar na het
ronden van een boei de zeilers koers zetten naar Blankenberge. De wedstrijd werd ingekort ter hoogte van de Zinker boei in De Haan waarna de deelnemers terugkeerden naar Oostende. Het klassement werd opgemaakt aan de hand van de som van de tijden van beide manches.

Aan dit Open Belgisch Kampioenschap namen 41 teams uit België, Nederland, Frankrijk en Groot Brittannië deel.

Meer informatie is er beschikbaar op www.multihullcup.be

Foto's © www.vision-art.be

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: