Jeugd EK 420/470 zeilen: twee Nederlandse meiden teams winnen zilver

Jeugd EK 420/470 zeilenOp donderdag 16 augustus 2007, wonnen de Nederlandse meiden tweemaal zilver bij het Jeugd EK 420/470 in Medemblik.

Margriet Fokkema en Marieke Jongens behielden hun tweede plek. Nina Keijzer en Anneloes van Veen wisten een plaats te stijgen in het 420 meisjesklassement.

Bij een toenemende westenwind hielden de zeilsters het hoofd koel en volbrachten ze hun missie. De titels gingen naar Mills/Jughes (GBR) in de 470 en naar Lutz/Beucke (GER) in de 420.

470 – “We hebben het gered”

Fokkema en Jongens wisten wat ze moesten doen en dat was hun directe concurrentes uit Wit-Rusland en Frankrijk voorblijven. Dat daarin slaagde het duo met vlag en wimpel.

“We hebben het gered”, jubelde Marieke Jongens naderhand. “Het was zo gaaf. We konden niet eens meer halve wind varen, zo hard woei het. In het laatste spinnakerrak gingen de Franse dames op hun plaat. De Wit-Russinnen zaten al achter ons, dus vanaf dat moment moesten we het gewoon simpel houden.”

De zeilsters gingen als veertiende over de lijn.

Fokkema: “Dit evenement was heel belangrijk voor ons. We hebben het afgelopen jaar heel veel alleen moeten doen. Rob Sepers heeft ons zo nu en dan geholpen en daar zijn we erg blij mee. Met dit resultaat komen we verder. Al weten we niet precies wat we hebben verdiend.”

Dankzij deze prestatie schuift het duo door naar de volgende fase op weg naar een olympische campagne. Ze zullen nu toetreden tot de Fasttrack-fase van Project 2012, mits ze in het najaar tijdens de selectie in de topzeven eindigen. Daarmee komen ze dan in de ploeg met Team Steven, Lisa Westerhof/Merel Witteveen en Bart Peeters/Olivier Bakker.

Rob Sepers: “Het doel wordt het WK 470 2008 in Australië. Ze moeten zich wel aan het programma houden. Dat is de voorwaarde.”

420 – “Koppie erbij houden”

Nina Keijzer en Anneloes van Veen hadden er zin in deze ochtend. Van Veen: “We lagen vijftiende toen in het tweede kruisrak de wind enorm naar rechts draaide. Daardoor draaide de hele kopgroep om. Wij lagen toen gelukkig wel voor die Engelse meiden die tweede stonden.”

Keijzer vervolgt: “Toen ging het ook nog harder waaien en daar zijn zij niet zo goed in. Dus was het genoeg om zilver te halen.” De Nederlandse tieners hadden de lat al hoog liggen, ze wilden op het podium eindigen, maar toch was de vreugde groot.

Keijzer: “Je moet het nog wel even doen en je koppie erbij houden. Het weer zat ook wel mee. Als je alleen maar zwakke wind hebt, dan zijn er altijd een paar goede Aziatische teams. We hebben in ieder geval veel geleerd.” Keijzer en Van Veen gaan vanaf nu deels in de 420 en deels in de 470 varen.

Van Veen: “Na het WK 420 in 2008 gaan we definitief over naar de 470. Nu gaan we eerst naar de Medal Race van de 470 kijken en dan feesten.”

De 470 Medal Race is nu gaande.

Topdrie 470-meiden:

1. GBR – Mills/Hughes, 164 punten
2. NED – Fokkema/Jongens, 195 punten
3. BLR – Alaeksandra/Alla, 217 punten

Topdrie 420-meiden:

1. GER – Lutz/Beucke, 99 punten
2. NED – Keijzer/Van Veen, 135 punten
3. GBR – Stanley/Macgregor, 139 punten

http://www.420470jec.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: